Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      


Tweet
Pin It




Veća slika

Malala Jusafzai

Ja sam Malala

Izdavač:  Evro Giunti
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-505-2528-9
Povez:  Mek
Pismo:  Latinica
Broj strana:  296
Cena:
Popust: 10.00%
792,00 din. 712,80 din.

 

Opis:

Ispovest devojčice koju su talibani pokušali da ubiju jer se zalagala za pravo na obrazovanje

Grupa učenica u živopisnoj pakistanskoj dolini Svat ukrcala se posle nastave u školski autobus, da ih odveze kući. Na raskrsnici nedaleko od škole presrela su ih dva muškarca u crnom, a jedan od njih je uzviknuo: ‚‚Koja je od vas Malala!" Tamnooka devojčica se okrenula i odvratila: ‚‚Ja sam Mala". Neznanac je izvukao pištolj i pucao joj u glavu. Metak ju je pogodio iznad oka prošavši kroz lobanju. Malala je hitno prebačena u bolnicu, nedeljama je lebdela između života i smrti, da bi se nakon brojnih operacija u Pakistanu i Engleskoj oporavila. Ovo je Malalina knjiga o životu njene porodice i kulturi njenog zavičaja u idiličnom Svatu, ali i dramatična priča o dolasku talibana u dolinu, njihove rešenosti da ne birajući sredstva uvedu šerijatsko pravo u pitomu paštunsku zajednicu, pozatvaraju škole za devojčice, uklone njihove nastavnike.

Terali su žene da nose burke, sprečavali devojčice da da se školuju, sejali strah i neizvesnot nasiljem i okrutnim kažnjavanjem. Javnim istupima kojima se borila za pravo devojčica na obrazovanje, Malala Jusufzai je skrenula na sebe pažnju pakistanske i svetske javnosti, ali je navukla i bes pakistanskih konzervativaca i radikalnih talibana, koji smatraju da je ženama mesto u kući. 

Malalina autobiografija upečatljivo je svedočanstvo o otporu umerene pakistanske muslimanske zajednice teroru, u kojem je ta šesnaestogodišnjakinja odigrala važnu ulogu.

Godine 2013. Malala Jusafzai je predložena za Nobelovu nagradu za mir, postavši najmlađa osoba i prva devojčica nominovana za ovo priznanje. U sedištu Ujedinjenih nacija 12. jula 2013. održala je dirljiv govor o pravu na obrazovanje, a u septembru iste godine svečano je otvorila gradsku biblioteku u Birmingemu, gde danas živi s porodicom. 

Vlada Kanade dodelila joj je počasno državljanstvo zbog njene borbe za zaštitu ljudskih prava. Najavljeno je da će se po njenoj knjizi snimati film



 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner