Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      



Beloruskinja prva na listama kladionica

Prema prognozama svetskih kladionica, Svetlana Aleksijevič ima najveće šanse da ove godine dobije Nobelovu nagradu za književnost.

Švedska kraljevska akademija obično drugog četvrtka u oktobru obelodani ko je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, a ove godine je u izboru 198 autora, među kojima je 36 onih koji su prvi put nominovani. Na listama britanskih kladionica koje su najagilnije kada je ovo književno takmičenje u pitanju, prvo mesto zauzima Svetlana Aleksijevič (67). Ona je poznata svetskoj publici knjigama o sovjetskom ratu u Avganistanu i katastrofi u Černobilu.

Bila zabranjivana

Ova novinarka i publicistkinja je zbog svog angažmana često dolazila u sukobe s vlastima te je dugo živela u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, a u rodnu Belorusiju - gde su njene knjige bile zabranjene, vratila se 2011. godine. Na drugom mestu se nalazi Haruki Murakami, već nekoliko godina zaredom njegovo ime se nalazi u užem izboru za ovu nagradu.

Murakami

- Ovo nije zvaničan izbor, to su samo liste sa kvotama privatnih kladionica. Ovo ipak nije trka konja - izjavio je ovim povodom japanski književnik Murakami. Na trećem mestu je kenijski pisac Ngugi va Tiongo, koji je inače bio prošlogodišnji najveći favorit kladioničara.

Nobel skrene pažnju

Najmlađi dobitnik je Radjard Kipling, (42), a najstarija je Doris Lesing (88)

Nenad Šaponja, čelnik izdavačke kuće “Agora”, koji je sledeći svoje kriterijume objavljivao dela nama u datom trenutku malo ili nimalo poznatih, a kasnije Nobelom ovenčanih književnica (Doris Lesing i Alis Manro), u susret ovogodišnjem najvećem svetskom književnom priznanju kaže da se uvek pred odluku Nobelovog komiteta vrti desetak imena, od kojih je svi na ovaj ili onaj način zaslužuju.

- Otkad se bavim književnošću, a ima tome, zapravo nisam bio iznenađen odlukom. Ono što mislim da je posebno dragoceno je činjenica da nam Nobelova nagrada ponekad skrene pažnju na pisca, odnosno delo o čemu nismo dovoljno ili nismo nimalo znali, dakle osvetli nešto vredno. Što se mene tiče - Kerol Outs bi ove godine mogla da dobije nagradu - kaže Šaponja.

Među favoritima su i Filip Rot, Džojs Kerol Outs, Džon Banvil, kontroverzni sirijski pesnik Adonis, a na listi su još Peter Handke, Bob Dilan, Milan Kundera, Umberto Eko i drugi.

Večiti kandidati

Gojko Božović (“Arhipelag”) napominje da Nobelova nagrada predstavlja najvidljiviju formu prisustva književnosti u javnosti.

- Činjenica da povodom ove nagrade postoje kladionice deluje bizarno, ali se sasvim uklapa u društvo spektakla u kome živimo. Svake godine se u javnosti pojavi niz stvarnih ili mogućih kandidata. Neki od njih su večiti, pominju se po 10, 20 godina. Primetno je poslednjih desetak godina da Nobel za književnost uglavnom zaobilazi pisce iz istočne i srednje Evrope, koje su u prvoj polovini devedesetih bili jaki kandidati. Lično, po svojim kvalitetima nagradu nesumnjivo zavređuje David Grosman - ističe Božović.

Teksti slika preuzeti sa Blic.rs

Podeli

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine