Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   sova snow      



Otvorena Izložba "Grafika knjige"

Originalne knjige od kojih su neke u obliku telefonskog planera, salveta i kovčega, a koje stvaraju studenti Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) kao svoje diplomske radove, predstavljene su do 17. januara na izložbi „Grafika knjige“ u KomBank Art holu u Makedonskoj 29.


„Grafika knjige“ prikazuje pedesetak najlepših i najoriginalnijih izdanja nastalih tokom proteklih 15 godina.

Reč je o bibliografskim knjigama nesvakidašnjeg dizajna koje se prave u samo nekoliko primeraka, posebnim umetničkim postupkom, ručnom izradom, na specifičnom papiru, u okviru predmeta Grafika knjiga kod profesora Jugoslava Vlahovića i Mirjane Živković.

- U ovoj oblasti nema strogih pravila, bibliografska knjiga je oduvek izlazila iz šablona i omogućavala kreativnim pojedincima da izlete van okvira uobičajenih principa i formata. Studenti daju sebi mašti na volju, rade nešto što kasnije možda neće moći, a mi i pokušavamo da ih zarazimo kreativnošću, podstaknemo da razmišljaju slobodno i pomeraju granice – kaže profesor Vlahović.

Studenti bi tokom Akademije trebalo da uče da razmišljaju grafički i savladaju tehnologiju što je moguće bolje, ali, ističe, i važnost prikupljanja znanja sa kojim neće biti samo zanatlije već obrazovani ljudi i umetnici.

- Mislim da je važno da se razvijaju ne samo kao stručnjaci grafičkog usmerenja, jer danas stvari nisu tako razdvojene kao nekada, već da imaju širinu i znanje koje će im pomoći da se sutra snađu u moru informacija i vizuelnih senzacija, i dođu što pre do svog stila. I važno je da budu dobri ljudi. Sećam se da mi je prvi urednik NIN-a rekao kako je bitno da čovek sa kojim ću raditi naredih godina i decenija, bude dobar čovek. I u tome ima istine – ističe on.

Od izloženih izdvaja rad Vladimira Lalića, koji je nedavno osvojio Nagradu za crtež Fondacije Vladimira Veličkovića, knjigu Dragane Paramentić za koju je sama ručno izradila i papir, ali rad Milice Mrvić koja od starog bakinog kuvara razvila maštovitu knjigu, zanimljivu knjigu o autobusima Igora Oršolića.

Na izložbi u KomBank Art holu predstavljeni su i plakati – ilustracije teksta Alberta Kapra „Sto jedna rečenica o opremi knjige“ 13 studenata master studija FPU.

– Bilo je zanimljivo i izazovno jer su pojmovi apstraktni i mogu uneti dodatna značenja, a pravi se za širu publiku. Radili smo oko dva meseca, bili su uključeni studenti i Grafike knjige i Fotografije, i svi smo imali zadatak da uradimo po dva rada i onda smo zajednički sve povezali, ali je ostao vidan različit rukopis, odnos svakog od nas – kaže student Luka Tilinger.

 Sa kolegama Marijom Đeranić, Vojislavom Nikčevićem i Branislavom Pantićem radi u magazinu Bulevar.

- Mi smo deo grafičkog tima. Časopis je o kulturi i umetnosti, a tim je raznovrstan – od umetnika, novinara, lektora.., okupljenih u udruženju „Bulevar Umetnosti“. Ideja postoji odavno i ove godine smo uspeli da izdamo četiri broja, uskoro će izaći i peti. Za sada samo online, magazin se besplatno može preuzeti, a trebalo bi da ubuduće izlazi svakog prvog u mesecu – objašnjava Marija Đeranić. 

Studenti su saglasni da je rad na ovom magazinu dobro iskustvo, zadovoljni su jer imaju kreativne slobode i samo ogromnu obavezu da bude i kvalitetniji i bolji.

- Iako je bilo malo vremena, a dobro je da studenti malo osete presinge i cajtnote, za relativno kratko vreme su napravili zanimljive radove. Zadatak je bio ozbiljan, u pitanju je stručan tekst o pravilima opreme knjige iz sedamdesetih godina profesora lajpciškog univerziteta grafike i umetnosti, i ilustratori retko zagrizu ovakvu temu. Zadovoljni smo jer smo dobili lepe radove koje ćemo poslati na Sajam knjiga u Frankfurt – zaključuje profesor Vlahović.

Preuzeto sa: blic.rs

 

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka