Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It
Veća slika

Aleksandar Lukić

Tama i osmesi 2058.

Izdavač:  Književna omladina Srbije
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-7343-261-8
Povez:  Mek
Pismo:  Ćirilica
Broj strana:  190
Cena:
Popust: 20.00%
495,00 din. 396,00 din.

 

Opis:

Bliska budućnost, nakon 'dvodimenzionog' rata... Živi se noću, krijući se od sunčevih zraka, u kontrolisanim komunama nastalim usled straha zdravih od onih koji su zaraženi...

Kada devojka mitskog imena, Dimitra, tajanstveno nestane, glavni junak kreće u potragu kroz svet o kome gotovo ništa ne zna... u 'divljinu'.

Na najstrašnijem mestu koje postoji, u Konačnom Zatvoru, videćemo da li snaga ljubavi i u paklu može da pronađe svoj raj?

- Težeći univerzalnosti i svesno bežeći od dnevno-političkih događanja u svetu,  autor radnju romana smešta u blisku budućnost,  u 2058. godinu. Ali, već na samom početku, čitalac će se suočiti sa posledicama baš tih, sadašnjih dešavanja na globalnom nivou. Njegovi junaci, žrtve globalnog zagrevanja, svoje živote žive noću, da bi uopšte mogli preživeti u ozbiljno narušenom  ekosistemu. Za njih to znači oskudicu u dobrima neophodnim za preživljavanje, ali i u elementarnim slobodama. Totalitarni poredak, nužno proistekao iz specifičnih uslova redukovanog življenja, uskraćuje im sve čemu savremeni čovek teži, počev od prava na kretanje, pa do slobode življenja.

Najveća vrednost ovog romana zapravo leži u neočekivanom otimizmu na neočekivanom mestu, ali i u višeslojnosti teksta, koji svakim novim čitanjem nudi novu recepciju. Posebno treba istaći autorovu akribičnost, jer je sa veoma malo reči uspeo da kaže jako mnogo, pre svega zahvaljujući odličnim metaforama i simbolima, koje su najpre plod njegovog promišljanja, ali i izuzetno širokog opšteg obrazovanja. Takođe, veštom promenom ritma pripovedanja, on uspeva da sugeriše različita psihološka stanja u kojima se njegovi junaci nalaze u pojedinim trenucima. Autor se opredelio za klasičnu pravolinijsku kompoziciju, vodeći računa o tome da sve kopče blagovremeno i čvrsto zakopča, bez suvišnih digresija i rasplinjavanja.  Jezik koji koristi Lukić je savremen i svež, a tek ponegde provejavaju nešto arhaičnije konstrukcije, čiji je zadatak da poetski oboje određene situacije.

Verujem da će ovaj roman svakog budućeg čitaoca naterati da se zamisli nad sopstvenim životom, nad vrednostima koje mu se nude, ali i kojima teži, kao  i nad budućnošću koja i nije tako daleka.

Ljiljana Milić, profesor književnosti 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine