Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It
Veća slika

Ernest Hemingvej

Pokretni praznik

Izdavač:  Prosveta
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-07-02111-6
Povez:  Mek
Pismo:  Ćirilica
Broj strana:  229
Cena:
Popust: 20.00%
1 .078,00 din. 862,40 din.

 

Opis:

„Pokretni praznik”, jedna od poslednjih knjiga američkog nobelovca Ernesta Hemingveja, puna slika iz piščevog života u Parizu u periodu između 1921. i 1926. godine.

“Pokretni praznik” je autobiografsko delo “fluidnog žanra”, koje je Meri Hemingvej, piščeva četvrta žena, objavila tri godine po njegovoj smrti, uz napomenu da ju je on s prekidima pisao od 1957. do 1960. godine. Ova knjiga je, kako je u pogovoru knjige navela Aleksandra Žeželj Kocić, jedan od vodećih poznavalaca angloameričke književnosti kod nas,  koja je doktorirala na delima slavnog pisca, prevashodno važna zato što nam dvostruko otkriva Hemingveja kao književnog junaka – najpre pristrasno, jer pisac ovde govori o sebi i svom pisanju, potom nepristrasno, jer kao dobitnik Nobelove nagrade za književnost tuđim i zrelijim očima posmatra sopstvenu mladost.

Podeljen na dvadeset pojedinačnih poglavlja, “Pokretni praznik” se sastoji od svojevrsnih skica o Parizu s početka XX veka, o mnogim tadašnjim piscima i umetnicima, Hemingvejevom svakodnevnom životu (navike, život sa prvom ženom i sinom, nedostatak novca, druženje i razgovori po kafeima i knjižarama), njegovim poetičkim stavovima i, možda najvažnije, njegovoj posvećenosti pisanju, opsesiji da postane „dobar američki pisac”.

“Naglašena skopčanost Hemingvejevog života i dela, kao i njegova „invencija iz iskustva”, tj. postavka o naročitom mešanju fikcije i stvarnosti, usmeravaju čitaoce na pomisao da je Hemingvejevo stvaralaštvo jedna velika autobiografija zaodenuta u beletrističku formu,” – kaže Aleksandra Žeželj-Kocić u pogovoru.

  


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine