Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It
Veća slika

Ljubomir Erić

O crtežu

Izdavač:  Arhipelag
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-86933-68-3
Povez:  Tvrd
Pismo:  Latinica
Broj strana:  141
Cena:
Popust: 10.00%
0,00 din. 0,00 din.

 

Opis:

Knjiga "O crtežu", Ljubomira Erića, predstavlja provokativnu i teorijsku utemeljenu psihoanalitičku studiju o istorijskoj dimenziji, značenju i smislu crteža, kao i o najvažnijim podsticajima za stvaranje.

Poznat kao izuzetan poznavalac likovne umetnosti, Ljubomir Erić je višedecenijsko istraživanje crteža krunisao ovom knjigom u kojoj se suočava sa nekim od najvažnijih dela klasične i moderne likovne umetnosti.

Govoreći o crtežu kao antropološkoj potrebi i o njegovoj istorijskoj dimenziji kao o mogućoj istoriji ljudskog društva, Ljubomir Erić je posebno posvećen pitanju izvornosti crtanja i crteža. Zašto crtamo i šta drugima govorimo svojim crtežima, svakodnevnim ili umetničkim, to su dva velika pitanja kojima se bavi ova zanimljiva i podsticajna knjiga.

Erić u knjizi O crtežu vodi dalekosežan dijalog sa psihoanalitičkim školama koje su se bavile crtežom – od shvatanja Sigmunda Frojda i klasične analize, preko ego psihologije i teorije objektnih odnosa, do self psihologije i savremene psihoanalize. Na osnovu ovog dijaloga, koji je često i polemičan, Erić uspostavlja svoje slojevito i iznijansirano viđenje umetnosti crteža. „Crtež nikada nema samo jedno značenje“, kaže Erić: „Sve što se nacrta ima neki smisao i tu ne postoji nikakva slučajnost.“

Kao najvažnije podsticaje za stvaranje Erić vidi nadahnuće, ljubav, strah, agresivnost, destrukciju i razaranje kao i emocionalnu bolest.
Odlično pisana i utemeljena i u psihoanalitičkoj teoriji i u poznavanju likovne umetnosti, Erićeva knjiga O crtežu je dragocena studija o umećima moderne psihoanalize i o modernoj umetnosti crteža.

 
Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine