Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      


Tweet
Pin It




Veća slika

Dejv Egers

Krug

Izdavač:  Booka
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-88335-37-9
Povez:  Mek
Pismo:  Latinica
Broj strana:  432
Cena:
Popust: 10.00%
1 298,00 din. 1 168,20 din.

 

Opis:

Zastrašujuća vizija bliske budućnosti u kojoj privatnost nestaje, a svetom vlada moćna korporacija velika kao Google, Facebook i Twitter zajedno.

Kada je dobila posao u Krugu, najmoćnijoj IT kompaniji na svetu, Mej Holand je shvatila da joj je to životna prilika. Krug, sa sedištem u ogromnom kampusu u Kaliforniji, povezuje lične imejl naloge korisnika, profile na društvenim mrežama, usluge onlajn bankarstva i trgovine sa svojim univerzalnim operativnim sistemom, stvarajući svakome jedinstveni onlajn identitet, čime započinje novo doba pristojnosti i transparentnosti. 

Mej oduševljava modernost i živost ove kompanije u čijem kampusu se održavaju žurke koje traju celu noć, poznati muzičari sviraju na travnjaku, organizuju se sportske aktivnosti, klubovi i ručkovi, čak postoji i akvarijum s retkim ribama, nastanjenim u Marjanskom rovu, koje je tu dopremio generalni direktor. Ono što počinje kao priča o mladoj ambicioznoj ženi punoj ideala vrlo brzo postaje uzbudljiv roman pun neizvesnosti, koji pokreće pitanja o važnosti sećanja, istorije, privatnosti, demokratije i granica ljudskog znanja.

Društvo bliske budućnosti prikazano je kao dobrovoljna antiutopija čiji stanovnici sa oduševljenjem pristaju da svaki trenutak njihovih života bude zabeležen okom kamere i da im deca budu čipovana zarad sigurnosti i prosperiteta.

Romanom „Krug“ Dejv Egers, jedan od vodećih američkih autora stao je rame uz rame sa klasicima poput Orvela, Hakslija i Zamjatina.

„Parabola o životnim opasnostima koje vrebaju u digitalnom dobu, u kome se sve više naših ličnih podataka skuplja, proučava i koristi za zaradu, u kome se sve nadzire, u kome je privatnost prevaziđena, a maoistički kolektivizam je glavna ideologija. Egers nam pokazuje kako digitalna utopija može našu svakodnevicu da pretvori u skup podataka, kako vera u mudrost gomile vodi vlasti rulje, kako prihvatanje kolektivne inteligencije unižava pojedinca.“
Mičiko Kakutani, The New York Times

„Egersa kao da pokreće čist adrenalin, a ideje prosto kuljaju iz njega dok preduzetnici u Krugu predlažu svoje izume... Roman ideja... o društvenoj konstrukciji i dekonstrukciji privatnog, o narastajućem korporativnom prisvajanju privatnosti, kao i o posledicama koje takvo posedovanje može imati po zapadnu demokratiju...“
Margaret Atvud, The New York Review of Books

„Nemoguće je napisati 1984. za naše doba, pošto je vreme u kom živimo još uvek 1984. Međutim, Egersov novi roman Krugmožemo shvatiti kao aktuelan i ubedljiv apendiks Orvelovog dela. Polazište Kruga jeste da nas Veliki Brat i dalje prati, samo što je njegova inkarnacija sada ingenioznija i podmuklija. Upoznali smo Velikog Brata – i to smo mi... Kada sam pročitao Krug, postao sam svesniji društvenih mreža i načina na koji one izobličuju naš svet u živi pakao neprestanog i sveopšteg uzajamnog nadziranja.“
Lev Grosman, The Times

 



 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



Nedavno pregledani naslovi

smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner
baner anglozine