Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      Džejms Džojs

Džejms Džojs (engl. James Augustine Aloysius Joyce; Dablin, 2. februar 1882 — Cirih, 13. januar 1941), irski književnik. Rodio se u Ratgardu, blizu Dablina u neobičnoj porodici. Otac je bio poslovni fanatik, koji nije mario ni za kakav intelektualni napor, dok je veoma religiozna majka često obitavala u svetu muzike. Vaspitavan u strogom katoličkom duhu, mladi Džejms, pod majčinim uticajem, umalo nije izabrao sveštenički poziv. Ali, u jednoj mladalačkoj krizi napravio je drastičan rez: otrgao se i od religije i od porodice, izabravši Odiseja za svog junaka i duhovnog vodiča.Iako je jedno vreme studirao medicinu u Dablinu, u dvadeset i prvoj godini pisac napušta rodni grad (1902) u koji će se vratiti samo 1903. zbog majčine smrti. Živi u Evropi (u Trstu, Parizu, Cirihu), ali junaci i radnja njegovih dela ostaju na tlu Dablina. Sem prvih deset godina, život Džejmsa Džojsa obeležen je nemaštinom i rapidnim gubljenjem vida. Od Irske je uz sebe samo imao Noru Branakl, devojku koja je pošla s njim i uskoro mu postala supruga.

Džojs se u književnosti javio još kao student, 1899. godine, jednom zanimljivom esejističkom analizom Ibzena. On je eksperimentima u narativnoj tehnici i strukturi romana i primeni toka svesti dao nov pravac modernoj književnosti. Prva zbirka pesama "Kamerna muzika" izišla mu je 1907. (jedno vreme pripadao je grupi imažinista, sa Paundom i Eliotom), a zatim je pred sam Prvi svetski rat objavio jedinu knjigu pripovedaka "Dablinci". "Portret umetnika u mladosti" pojavio se 1916., drama "Izgnanci" 1918. godine. 1922. svetska književnost dobila je njegovo remek-delo roman "Uliks", na kome je radio još od 1914. To delo smatra se biblijom evropskog proznog modernizma i uprkos vrlo oštroj polemici oko Džojsovog književnog dela, izvan svake sumnje je njegov ogroman uticaj na razvoj književne proze XX veka. Posle "Uliksa", Džojs je napisao još samo "Fineganovo bdenje" (1939.), delo na kome je radio više od petnaest godina.Ironija je što je delo koje je proslavilo Irsku i Dablin napisao autor koji se odrekao Irske (kao i svoje vere i porodice i porekla) i izabrao sudbinu apatrida.

Deo savremenika (T. S. Eliot, E. Paund) prepoznao je i podržao Džojsov radikalizam već na početku književne karijere, ali je tek druga polovina XX veka prihvatila činjenicu da je Džojsov psihološki roman njen najviši domet. U decenijama posle piščeve smrti, najraznovrsniji poštovaoci (pisci, teoretičari, udruženja obožavalaca, turisti) će s podjednakom pažnjom pristupati analizi Džojsovog dela koliko i stvarnim i izmišljenim činjenicama iz njegove biografije. 
Sortiranje:
  Dablinci
  Džejms Džojs
 
Popust: 10.00%
891,00 din. 801,90 din.
  Detaljnije...
 
 
  Izgnanici
  Džejms Džojs
 
Popust: 10.00%
330,00 din. 297,00 din.
  Detaljnije...
 
 
  Kamerna muzika i druge pesme
  Džejms Džojs
 
Popust: 10.00%
649,00 din. 584,10 din.
  Detaljnije...
 
 
  Portret umetnika u mladosti
  Džems Džojs
 
Popust: 10.00%
891,00 din. 801,90 din.
  Detaljnije...
 
 
  Portret umetnika u mladosti
  Džejms Džojs
 
Popust: 10.00%
0,00 din. 0,00 din.
  Detaljnije...
 
 
  Uliks
  Džejms Džojs
 
Popust: 10.00%
0,00 din. 0,00 din.
  Detaljnije...
 
 

  • ««
  • «
  • 1
  • »
  • »»


Prikazati #  
Rezultati 1 - 6 od 6

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine