Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      Čitali smo ove nedelje - Kako naučiti crtanje i slikanje

  •  
  •  

 

Od ranog detinjstva nas uče da je umetnost nešto posebno. Skrušeno stojimo u galerijama i muzejima i mislimo: ‘Ovako nešto ja nikada ne bih umeo‘. A slikanje i crtanje jesu one amaterske pasije koje svako uči i koje svako sebi može priuštiti. Nije potrebna skupa oprema. Slika može imati format razglednice ili zauzimati ceo zid neke prostorije; crtati se može u kafani, bilo gde na ulici ili u dnevnoj sobi. Svakako, najpre je potrebno savladati određene tenike. Tek po načinu na koji neko koristi razne tehnike i koliko ulaže od svoje fantazije, razlikuju se bolji od lošijih umetnika. Radost koju osećamo zbog estetike i lepote dolazi iz dubine naše duše. Ova knjiga treba da odagna strah i da nas ohrabri da jednostavno počnemo. Ona treba da nas oslobodi straha od belog papira i pomisli da ćemo napraviti nešto loše; umetnost ne poznaje loše i dobro. Onaj ko jednom savlada razne tehnike, doživeće novu dimenziju koja mu dopušta da sebe saopšti drugima. Ova knjiga treba da omogući takvu razonodu.” iz uvoda Brajana Bagnala, autora izdanja Crtanje i slikanje – Falkenov priručnik

 

 

Sećam se da sam se iz škole često vraćala sa nekoliko blokova svojih drugara.  Nepresušan izvor ideja i doza talenta, donela mi je i mogućnost da na jednu temu naslikam ili nacrtam više radova – ponekad i za petoro-šestoro mojih drugara. Profesorka je znala za to ali je ipak ćutala i puštala da to tako prođe usput birajući moje crteže za izložbu koju je odlučila da organizuje oduševljena mojim talentom i sve je slutilo na to da ću se slikanjem baviti do kraja života. Ipak, kako to ponekad biva, iako sam slikanje volela i uživala u tome svakim delom svoga bića, sve je krenulo nekim drugim tokom pa je slikanje ostalo samo povremena razbibriga.

Sadašnje moje zanimanje je vezno za knjige. Stalno sam okružena velikim brojem knjiga. A među svim tim knjigama, naišla sam i na one koje se odnose na crtanje i slikanje. Da li je zaista moguće da svako nauči da slika i crta? Sudeći po knjigama jeste. Potrebno je samo malo volje, discipline i upornosti.

 

Prva i nezaobilazna knjiga je svakako Crtanje i slikanje – Falkenov priručnik, Brajana Bagnala. To je knjiga za koju interesovanje ne prolazi.  Iako sadrži veliki broj informacija vezanih za crtanje i slikanje – od osnova crtanja i slikanja: kompozicija, perspektiva, svetlost i senka, nauka o bojama, do detaljnio objašnjenih  tehnika crtanja: olovka, ugljen, tuš, flomaster, pastel, kao i tehnike slikanja: akvarel, gvaš, akril i ulje - ova knjiga je tražena i zato što na pravi način hrabri i  podstiče dar likovnog izražavanja i uči kako da se on razvije.


Priručnik Kako da naučite crtanje, Ijana Sidaveja kroz 38 uzbudljivih projekata obuhvata sve aspekte cratnja koje omogućavaju početniku da odmah počne sa crtanjem. Priručnik sadrži poglavlja o osnovnim tehnikama za razvijanje umetničkih veština. Datljno su obrađeni anatomija tela, crtnje figure, ženski akt, pasteli i sve to uz galerije, vežbe, tehnike i projekte.
Prethodna dva priručnika su, iako izuzetno kvalitetna, ipak malo skuplja. Sledeće knjižice iz edicije Lude ideje za crtanje su me posebno oduševile jer su izuzetno pristupačne a opet sadrže sve što je početniku potrebno da zna o crtanju. Sedam naslova – U vrtu, Konji, Princeze iz bajke, U okeanu, Maštaj, Nošnje i moda  i Vile i vilenjaci – po principu „korak po korak“ razvijaju veštinu crtanja. Instrukcije i uputsva se izuzetno lako prate a tu su i  informacije o materijalima koji se koriste, stručnim tehnikama za usavršavanje, veštinama koje treba savladati i obilje drugih korisnih saveta.


Ove knjige mogu da budu idealan poklon vašem detetu, rođaku ili prijatelju koji pokazuje ljubav prema crtanju i slikanju. A možda bude i idealan poklon i motivacija i za vas lično i možda ponovo otkrijete lepotu crtanja i slikanja. Možda... Pokušajte! 

 

Podeli

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine