Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

 • Inferno -Den Braun - Po promotivnoj ceni!

  Dante je inspirisao rađanje još jednog umetničkog dela! Ali umetničkog dela koje seje smrt. Da li Inferno za čovečanstvo znači Pakao, Čistilište ili Spasenje?

  https://najboljaknjiga.com/7485-Inferno.html

 • Poželeti od meseca - Donald Klark - AKCIJA!!!

  Život i delo Bili Holidej, njene pesme i socijalno-istorijski i kulturni milje ere svinga znalački su i pregnantno osvetljeni ovom neprocenjivom knjigom.

  https://najboljaknjiga.com/7572-Pozeleti-od-meseca.html

 • Ronaldo; opsesija za savršenstvom - Luka Kaioli - AKCIJA!!!

  Svetski bestseler o jednom od najboljih i najpopularnijih fudbalera današnjice. Šta je to u ličnosti Kristijana Ronalda što izaziva toliko suprostavljena osećanja i mišljenja?

  https://najboljaknjiga.com/7487-Ronaldo-opsesija-za-savrsenstvom.html

 • Zavet - Slaviša Pavlović - Posebno izdanje - USKORO!!!

  Posebno izdanje romana Zavet, u tvrdom povezu, sadrži mnoštvo fotografija iz Prvog svetskog rata, nastalih u objektivu ratnih reportera i vojnika.

  https://najboljaknjiga.com/7550-Zavet.html

   logo.v      Čitali smo ove nedelje - O Nikoli Tesli

 •  
 •  


Nikola Tesla! Rođen je kao četvrto dete u svešteničkoj pravoslavnoj porodici u srpskom selu Smiljan u Lici. Patentirao je oko 700 pronalazaka u oblasti naizmeničnih struja, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primenu. Obožavao je golubove. Brojao je korake kada je hodao, računao zapreminu tanjira supe, šolja kafe i komadića hrane. Voleo je da obeduje sam. Jeo je samo vegetarijansku hranu. Bio je visok metar i devedeset devet santimetara. Govorio je podjednako dobro 8 jezika. Uvek je govorio da je fotografsko pamćenje i inventivnu genijalnost nasledio od svoje majke, i žalio je zbog toga što ona nije živela u vremenu u kome bi se cenile ženine sposobnosti. U kasnijem periodu svog života, počeo je da jasno pokazuje simptome opsednutosti bizarnim detaljima. Pored već ranije pokazanog straha od mikroba postao je opsednut brojem tri. Često mu se dešavalo da obilazi oko bloka zgrada tri puta pre nego što bi ušao u zgradu, zahtevao je da se pored tanjira uvek postave tri platnene salvete pre svakog obroka, itd. On je planove za njegove izume čuvao u glavi, a nije ih zapisivao zbog opasnosti od krađe. Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere - jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa - Tesla. Jedini je čovek kome je Laza Kostić bio spreman da prepusti jedinu ljubav - Lenku Dunđerski.

 

Život jednog od najvećih umova u istoriji svetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorcu "novog tehničkog poretka"; zahvaljujući čijim je izumima, postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. veku, ne prestaje da intrigira čitav svet. Februara 1894. se pojavljuje prva knjiga o Tesli, „Otkrića, istraživanja i pisani radovi Nikole Tesle“ koja je prevedena na srpski i nemački jezik. Od tada je objavljeno mnogo knjiga posvećenih ovom velikanu.

Ovde ističemo samo tri romana u kojima se pojavlje Tesla.

Tesla, portret među maskama - Vladimira Pištala, nije klasičan biografski roman. Pisac sve vreme pokusava da pronikne u Teslinu dusu. Iz Tesline biografije je poznato da su mu se genijalna otkrića otkrivala u bljeskovima pa se tako i roman sklapa iz mozaičkih slika Teslinog života  - ključnih rečenica, utisaka, vizija, snova - koje su ponekad toliko kratke, baš kao i ti bljeskovi koje autor pokušava da dočara. Kao što i sama uvodna rečenica opisa knjige kaže, ovo je najzanimljivija i najjasnija priča o Tesli, dosad ispričana.

 
Sledeći naslov koji izdvajamo je roman Moja ljubav Nikola Tesla, autorke Ane Atanasković, koji je prikazan u vidu zamišljenih dnevničkih beležaka Katarine Džonson o ljubavi prema Nikoli Tesli. Katarina Džonson je bila supruga Teslinog prijatelja, pisca i diplomate, Roberta Andervuda Džonsona.

Zbog ove priče, autorka Ana Atanasković je obišla arhive i biblioteke u Njujorku, Delaveru, Pensilvaniji i prestonici SAD, kako bi došla do verodostojinih podataka o ovom delu Teslinog života.

Iako joj ljubav nikada nije bila uzvraćena, jer je Tesla tada već bio posvećen samo nauci, Katarina čak ni na samrti nije prestala da brine o tome šta će biti sa Teslom. Kao što sama autorka navodi u intervjuu za magazin Wannabe, bilo je i drugih žena u Teslinom životu ali je izabrala baš Katarinu jer “…je Katarina Džonson žena koja ga je bezuslovno, najviše, najduže i najupornije volela.” 

I za kraj, izdvajamo naslov Gorana SkrobonjeČovek koji je ubio Teslu.

Iako svi znamo da Tesla nije bio žrtva nikavog zločina i da je umro u dobokoj starosti 1943. godine u Njujorku, autor ističe da je u knjizi reč o Tesli iz nekog drugog univerzuma.

Ovo je roman o smaku sveta i tome koliko nauka može biti opasna, zasnovan delom na fikciji a delom na stvarnosti. Mešaju se sadašnjost, prošlost i budućnost, pokojnici i savremenici, putuje se kroz paralelne svetove… Iako se roman svrstava u žanr naučne fantastike, bogat je raznim temama i motivima, pa će svakako biti interesantan i čitaocima kojima naučna fantastika nije privlačna.

Glavni lik je Nikodije Marić koji ima sposobnost da se nađe na najrazličitijm mestima i u najrazličitijim trenucima. Budući da to može samo neko ko kontroliše vreme i prostor, i budući da je tu sposobnost mogao da omugući samo genijalni naučni pronalazak, autor spaja Nikodija Marića sa Teslom. Ipak, da li je glavni lik zaista čovek koji je ubio Teslu, moraćete da saznate iz knjige. 

Ovde možete pogledati sajt posvećen knjizi Čovek koji je ubio Teslu! 

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka