Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      Čitali smo ove nedelje - O mačkama i psima

  •  
  •  

Pas je najbolji čovekov prijatelj. Čovek je najbolji prijatelj mačke...

(knjiga Mačke i tri tačke)

Oni su bučni, ponekad naporni u traženju pažnje, ponekad pojedu baš vaš omiljeni par cipela ili izvuku sunđer iz jastuka dvoseda, ponekad prevrnu kantu za smeće i razvuku sve ostatke po sobi, ponekad im se baš sviđa tastatura po kojoj kucate, ili im kao idealno mesto za odmor deluje otvorena knjiga koju čitate. Ipak, bezuslovna ljubav i radost koju pružaju čini da svi njihove nestašluke zaboravimo za čas. Pogađate da su u pitanju naši kućni ljubimci. Bilo da imate psa ili mačku ili i psa i mačku ili, možda, dva psa i mačku ili obrnuto, takve situacije su vam svakako poznate.

Sećam se kao da je juče bio kada sam pre deset godina na ulici pronašla malenu crno-belu čupavu krznenu lopticu koja je bila sasvim sama i koja je žalostivo mjaukala gledajući me svojim velikim okruglim zelenim očima. Istog trenutka kada sam je podigla znala sam da je to ljubav na prvi pogled. Čupavica je dobila ime Mikana. Ubrzo zatim je stigla i Maza. Mešanac sa primesama terijerske krvi. Živeli smo u ubeđenju da će Mikana kad tad nastradati. Ipak, Mikana je nekim čudom bez problema prihvatila Mazu na svojoj teritoriji. Satima joj je čistila njušku i uši svojim hrapavim jezikom dok je Maza dremala glave naslonjene o stolicu, povremeno joj udeljivala vaspitne ćuške kad se Maza zaigra i malo pretera sa grubošću i redovo su spavale i jele zajedno. I još uvek tako provode vreme.

 U to vreme nisam nigde mogla pronaći neku dobru knjigu o odgajanju mačaka i pasa. I veći deo sam morala da shvatim sama. Sada ljubitelji mačaka i pasa imaju na raspolaganju dve odlične enciklopedije: Mačke – ilustrovani vodič i Psi – ilustrovani vodič, autora Brusa Fogl, koji će učiniti da bolje razumete i negujete svoje ljubimce, provešće vas i kroz rase mačaka i pasa i saznaćete njihov istorijat. Tu su i dva divna naslova koji će vam doneti tekstove napisane zabavnim i pristupačnim stilom, sa obiljem anegdota i zapisa vlasnika mačaka i pasa. Šapa u ruci, Ratka Božovića, je splet ispovesti autora koji imaju pse i koji obožavaju ove životinje, dok naslov Mačke i tri tačke, Anđelke Cvijić, donosi lična iskustva vlasnika mačaka. Naravno, bezuslovna ljubav opisana u knjizi koja prati dogodovštine žutog labradora Marlija, Marli i ja, poznata je svima onima koji vole pse. Na žalost, knjiga trenutno nije dostupna u prodaji. Ipak, ukoliko vam dođe do ruku, obavezno je pročitajte. Čitala sam je ranije, i priznajem, bilo je i smeha i suza ali će me osećaj koji je izazvala u meni pratiti zauvek.

Dakle, volite svoje ljubimce i obezbedite im najbolje što možete jer je to mala cena za radost koju unose u vaš život svaki dan!

 

D.M. 

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka