Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      Monografija “1993 – Kad je nemoguće postalo stvarnost”

  •  
  •  

Povodom dve decenije od najneverovatnije godine u novijoj srpskoj istoriji, izdavačka kuća Kornet priprema monografiju “1993 – Kad je nemoguće postalo stvarnost”

Svedočenja, dokumenti, fotografije iz godine koja je, poput Orvelove 1984. postala brend.

Knjiga koja će starije podsećati, a mlađe uveriti da se ovde zaista dogodio nestvarni  kalambur u kojem je metafora „vreme je novac“ bila najbukvalnija i najsurovija zbilja, u kojem je mesečna zarada bila jedva dovoljna za pljeskavicu, a samo par sati kasnije ni za šta, u kojem je nastao najpoželjniji ovdašnji suvenir, novčanica od 500 milijardi ničega – najkrupniji apoen svih vremena.

Biće to potresno svedočanstvo o vremenu u kojem su univerzitetski profesori po ćoškovima dilovali devize, renomirani glumci snimali filmove za džak krompira, a međunarodno priznati pisci na pijacama prodavali toalet-papir.

Hiperinflacija, ratno okruženje, piramidalne banke, prazni rafovi, svakodnevno snalaženje… Godina u kojoj se nismo stideli siromaštva, i u kojoj je nastala jedna sasvim nova kuhinja –  Kuhinja 1993. sa samo tada primenjivanim receptima.

Nikada, čak ni u vreme nemačke okupacije, nije se toliko teško živelo, pa ipak, mnogi se 1993. sećaju s nostalgijom. Kulturni život bio je intezivniji, a druženje kvalitetnije nego ikada. Pritom, solidarnost se podrazumevala.

Sve vas pozivamo na saradnju. Svi mi, koji smo bili očevici i insajderi, imamo bar po jedno, svekolikom ljudskom iskustvu dotad nepoznato iskustvo. To ne sme potonuti u zaborav, stoga nam se javite, pošaljite nam ono što ste iz tog vremena sačuvali – sećanja, fotografije, dokumenta, utiske, snove, recepte…

Zajedno ćemo napraviti jednu čudesnu knjigu o jednom čudesnom vremenu, knjigu o nemogućem koje je, samo tada i samo ovde, bilo stvarnost.

Svi objavljeni prilozi biće potpisani i nagrađeni autorskim primercima, bilo da se radi o sećanju, priči, fotografiji, receptu ili, što nam najviše nedostaje, sačuvanim lažnim robnim markama, jer, ne zaboravimo, to je osim svega pomenutog bilo vreme sankcija i zabrane uvoza svake robe iz inostranstva. Lažne flaše “koka-kole”, raznih izmišljenih viskija, čokolada i robnih marki bele tehnike za koje se nismo ni pitali odakle dolaze… Ko bi se u to vreme dosetio da će to jednog dana vredeti?

Urednici monografije 1993. Pavle Ćosić i Stjepan Mimica, a saradnici svi vi koji se te godine dobro sećate i još uvek je duboko osećate.

 

Izvor: kornet.rs

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka