Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      


Tweet
Pin It
Veća slika

Milo Masoničić

Čekić

Izdavač:  Književna omladina Srbije
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-7343-180- 2
Povez:  Mek
Pismo:  0
Broj strana:  176
Cena:
Popust: 10.00%
540,00 din. 486,00 din.

 

Opis:

Svrha života kao šifrirani rukopis

Martel je ostareli industrijalac. U trenutku kada se svet ruši pred njegovim očima, on se zauvek povlači u jednu udaljenu varoš u kojoj je jedino što očekuje, tihi svršetak života. Međutim, tamo upoznaje mladu Martu i sa njom otkriva čitav jedan novi svet koji ga priprema za suočenje sa svim onim što ga je mučilo.Iako se čini da je pronašao mir i da je spreman da prihvati svoju sudbinu, novi nemir u njegov život unose sećanja i duhovi iz prošlosti u vidu misteriozne E i Varie.

Razmišljajući o svemu, ostareli Martel lagano korača ka onome što mu je od početka suđeno.

,, Pre sto godina rodio se u Beču utemeljitelj logoterapije, psihijatar Viktor Emil Frankl. On je u “holokaustu” ratnih stradanja (1942. – 1945.) izgubio članove svoje porodice, a iskustvo patnje ojačalo ga je u uverenju kako je smisao života jači od svega. Stvorio je sistem logoterapije koja se bavi “smislom postojanja” i terapeutskom tehnikom pronalaženja toga smisla, a teoriju je sažeo u tri pojma: slobodna volja, volja za smislom i smisao života. Glavni uzrok brojnih bolesti današnjice Frankl vidi u pomanjkanju svrhe i smisla života, što uzrokuje duševni nemir “besciljnosti”, “besmisla” i “praznine” (noogene neuroze). Logoterapija uči kako u životu postoji objektivni i opšti smisao koji vraća ljudima veru u život i budi smisao za odgovornost. Budući da je čovek slobodno i odgovorno biće, Frankl ne priznaje nikakav determinizam koji bi upravljao njegovom sudbinom. Čovek je kovač svoje sreće i sposoban je da otkriva vrednosti života, u čemu ga vodi savest, koja je njegov “organ smisla”.

O takvom smislu života piše i naš mladi autor Milo Masoničić, čime roman ,,Čekić,, dobija još više na književnoj težini, obzirom da se bavi tako teškim temama ali na veoma interesantan način, kroz fantastične dijaloge prepune životnih mudrosti. A tek što je ,,kročio u život,,.

Kvalitet ovog romana se ogleda i u činjenici da određeni njegovi delovi proizvode jak emocionalni doživljaj. Nema nejasnih i nerazumljivih poruka ili konstatacija. U pitanju je veoma čitko delo, lako za čitanje, iako na početku deluje upravo suprotno.

Milo kroz svoj roman odgovara na pitanja: Zašto smo ovde? Zašto smo uopšte rođeni u datim istorijskim okolnostima? Zašto smo rođeni u sopstvenoj porodici, a ne u nekoj drugoj? Istovremeno, autor nam ,govori, o tome da je svrha života nešto drugo. Možemo da je protumačimo kao osnovni cilj koji treba da postignemo u životu. Kada znamo svrhu, onda znamo za šta smo predodređeni, i čemu treba da stremimo. Ako to ne znamo, nećemo živeti, nego ćemo samo preživljavati. Ako, pak, imamo zacrtane ciljeve pred sobom, ali oni nisu u skladu sa našom svrhom, onda ćemo se mučiti da ih ostvarimo, biće nam teško, osećaćemo se loše. Ali ako smo shvatili našu svrhu, onda je sve lakše, lepše, svrsishodno, smisleno. Svrha je kao kompas koji nas vodi kroz život.

Junak romana ,, Čekić ,, starac Martel, iako starac, još uvek nije uspeo da shvati svoju svrhu postojanja. U godinama starosti on intenzivno razmišlja o tome, proučava razne izvore, analizira svoje postupke i odluke koje je sam donosio, svoje ranije i sadašnje želje, ponašanje ljudi, uticaj sredine, verujući da je sve što mu se do tada u životu desilo imalo za cilj da ga približi tom konačnom i osnovnom cilju. Možda su neke odluke vodile ka tom cilju zaobilaznim putem, ali na kraju se sve životne prekretnice slivaju u jednu tačku, a to je kraj jednog oblika života, i njegovo prerastanje, odnosno novi početak života u nekom drugom obliku.

Kako da utvrdimo svoju svrhu u ovom životu?

Ako niste srećni i nemate jasnu viziju o tome šta radite, i zbog čega radite, onda je to znak da takve aktivnosti nisu deo vašeg životnog cilja. Kada živite za vašu svrhu, ne postoji druga mogućnost osim da budete srećni i da imate jasnu viziju onoga što želite da uradite. Tada ste u stanju prirodnog toka, o kome piše Masoničić.,,

Iz recenzije

 

Čekam te, moja dugoĆele kula - Kosovo 2000 - 2004Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner
baner anglozine