Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It




Veća slika

Majkl Nikol Jagulanas u saradnji sa Vangari Matai i Njegovom svetosti Dalaj Lamom

Let kolibrija

Izdavač:  Kiša
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-7473-557-2
Povez:  Tvrd, ilustrovano
Pismo:  Latinica
Broj strana:  61
Cena:
Popust: 10.00%
495,00 din. 445,50 din.

 

Opis:

"Pre skoro trideset godina, posadila sam sedam stabala u Keniji. Time je započet pokret Zeleni pojas. Od tada, radila sam sa ženama i muškarcima koji su posadili preko 30 miliona stabala po celoj Keniji, a svoju misiju smo preneli i na mnoge druge zemlje Afrike. Učestvujući u pokretu Zeleni pojas, hiljade zajednica, najčešće siromašnih i seoskih, bilo je u stanju da prevaziđe neznanje i strah i ostvari pozitivnu akciju u korist zemlje. Time su i poboljšale uslove za svoje samoizdržavanje, jer im drveće obezbeđuje sirovine, namirnice, zaštitu od odronjavanja zemljišta, čak i mali novčani prihod. Jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučila jeste da je potrebno osnažiti sve građane. Neophodno je da shvatimo da je život koji želimo za sebe i svoju decu moguće ostvariti samo ukoliko direktno učestvujemo u zaštiti i obnavljanju svog okruženja. Ne možemo čekati da to drugi obave umesto nas; moramo sami nešto preduzeti.

U Japanu sam naučila budističku reč mottainai. Ona opisuje delovanje koje ne rasipa resurse i koristi ih s poštovanjem i zahvalnošću. Ponavljam tu reč, mottainai, gde god odem, zato što mislim da je prelepa i zato što ona objedinjuje sva „tri R“ principa koja ekolozi zagovaraju već dugi niz godina: redukovanje, rekorišćenje i recikliranje. Težim tome damottainai postane globalna kampanja, uz još jedno „R“, koje je predložio Klaus Topfer (Klaus Töpfer), izvršni direktor Programa Ujedinjenih Nacija za zaštitu životne sredine: „renoviranje“, to jest, obnavljanje resursa gde je to potrebno. Svesno se pridržavam sva četiri principa.

Možemo praktikovati mottainai u bogatim zemljama gde je prekomerna potrošnja izmakla kontroli, ali to možemo činiti i u oblastima gde siromašni zbog uništavanja životne sredine postaju još siromašniji, a stanje ekosistema od kojih zavise postaje sve gore, kod nekih i preko granice mogućeg oporavka. U mom slučaju, mottainai znači da nastavljam da sadim drveće, naročito sada kada je u Keniji period dugotrajnih kiša. Takođe, tražila sam od svojih saradnika iz parlamenta da osiguraju da se u vladinim kancelarijama koriste obe strane svakog papira, tako da možemo prepoloviti količinu papira koju koristimo.

Pored toga ubeđujem i javnost i proizvođače da ne koriste plastične kese koje su toliko tanke da se odmah cepaju ili bacaju nakon prve upotrebe. Te kese zagušuju deponije i naružuju predele u Keniji i po celom svetu. Pored toga, stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje komaraca koji prenose bolesti.

Ukoliko bismo ono što kupimo, umesto u tim kesama, nosili u dugotrajnim i ekološkim proizvodima, kao što su kiondosi i druge torbe, mogli bismo da obnovimo tradicionalnu proizvodnju ručno tkanih torbi i odeće. To bi moglo postati globalni trend. Ukoliko bi Kenija počela da u razvijene zemlje po povoljnoj ceni izvozi milione korpi koje bi žene istkale od vlakana biljaka sakupljenih na održiv način, to bi bio značajan doprinos zaštiti zemlje, samoizdržavanju sela i poštenoj trgovini.

Pored toga, možemo hodati i voziti bicikl kad god je to moguće i izbegavati preteranu upotrebu aviona.

To su samo neki primeri. Postoje i mnogi drugi koji su relevantni za vaš život, vašu zajednicu i vašu zemlju.

Ponekad potcenjujemo koliko možemo postići kao pojedinci, ali uvek postoji nešto što možemo učiniti. Kao maleni kolibri u priči koja sledi, ne smemo dozvoliti da nas problemi savladaju i ne smemo zastati. To se sada od nas očekuje. Danas i svakog dana, hajde da se posvetimo tome da mottainai postane stvarnost. Naša ljudska odgovornost je da cenimo prirodu, da čuvamo i štitimo prirodne resurse sveta. Svi možemo biti kao kolibri i činiti sve što je u našoj moći."

Predgovor, Vangari Matai



 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine