Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It




Veća slika

Andre Šastel

Umetnost i humanizam u Firenci u doba Lorenca Veličanstvenog

Izdavač:  I K Zorana Stojanovića
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-7543-303-3
Povez:  Tvrd
Pismo:  Latinica
Broj strana:  604
Cena:
Popust: 10.00%
4 950,00 din. 4 455,00 din.

 

Opis:

Delo Andrea Sastela, "Umetnost i humanizam u Firenci u doba Lorenca Velicanstvenog" je zapravo autorova doktorska teza, prerađena nekih dvadesetak godina posle njene odbrane. On je ovim delom, na vrhuncu svoje karijere nastojao da da jedan novi oblik svome dugom bavljenju ovom temom , kojom su se takode  zanimali veliki nemački naučnici kao što su Burkhart i Pankovski, u odnosu na koje se on i odreduje, kritikkujući njihov pristup Renesansi. Pitanja na koja je on ovde nastojao da odgovori odnose se i na umetnost i na filozofiju: "da li se na osnovu radova toskanske humanističke škole u poslednjoj trećini XV veka može razviti jedna filozofija umetnosti?" i " šta ovaj humanizam duguje umetničkim aktivnostima u Firenci u vreme Lorenca".

Odbijajuci da upadne u zamku nastojanja da se izgradi jedan unitarni pogled na "duh ove epohe, Šastel  se interesuje  za različitosti, nedoumice i dvosmislenosti kako u krugovima medičijevskih filozofa, tako i među umetnicima koji na koje su ovi pokretači firentinskog humanizma izvršili veliki uticaj. Tripartitna podela studije rečito govori o ovom sukcesivnom osvetljavanju teme o kojoj se govori.

Šastelova doktorska teza, odlikovana nagradom Borden Francuske akademije umetnosti poziva da preispitamo naše zamisli o ulozi umetnosi u firentinskoj, a kasnije i rimskoj renesansi i nastoji da pruži opšti model za razmatranje problema uske veze umetnosti i kulture. Jedna od najznačajnijih njenih pretpostavki je da nije postojalo nikakvo frrentinsko zlatno doba i to potkrepljuje velikim brojem činjenica. On nam pokazuje kako su, tokom Kvatročenta, umetnici u odredenim aspektima intelektualne kulture njihovog vremena otkrili čitav niz novih tema za koje su tražili nove simbole. Dajući veoma  iscrpnu tabelu odnosa koji su postojali izmedu  ideja vremena  i tema  iii vrednosti  koje  su  istovremeno  izražene  kroz  umetnost,  Šastel  ukazuje  na simbiozu kojaje postojala između umetnosti i humanizma u Kvatročentu i prednost daje razvoju spekulativne misli u njenom  neoplatonov skom obliku.

 



 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



Nedavno pregledani naslovi

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine