Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      


Veća slika

Brajan Sajks

Sedam Evinih kćeri

Izdavač:  Heliks
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-86059-24-6
Povez:  Mek
Pismo:  Latinica
Broj strana:  400
Cena: 1 296,00 din.

 

Opis:

 

Helena. Katarina. Velda. Ksenija. Tara. Jasmina. Ursula... Ovo je nesvakidašnja pripovest o sedam drevnih žena koje su direktni preci svih Evropljana, po ženskoj liniji. Linije njihovih genealoških stabala su razgranate i neprekinute – protežu se do današnjeg vremena i dotiču svakoga od nas. Profesor Brajan Sajks, sa Instituta za molekularnu medicinu Univerziteta u Oksfordu vešto je kombinovao znanje naučnika i nadarenost pripovedača da bi nam slikovito, nadahnuto i sa mnogo upečatljivih detalja izložio istoriju ljudskoga roda.

 

Autor umešno uvodi čitaoca u svet uzbudljivih genetičkih istraživanja, ilustrujući ih brojnim zanimljivim primerima. Među njima je priča o ruskoj carskoj porodici Romanov, o 5000 godina starom Ledenom čoveku pronađenom u Alpima, o poslednjim neandertalcima... Zahvaljujući otkriću jedinstvenog svojstva mitohondrijalne DNK da se neizmenjena prenosi sa majke na decu, složena i isprepletena mreža rodbinskih odnosa čitavog čovečanstva postaje jasnija i vidljivija. Brajan Sajks piše jednostavnim i razumljivim jezikom, pa je Sedam Evinih kćeri knjiga koja će biti podjednako zanimljiva i čitaocima bez ikakvog predznanja o genetici i onima koji se aktivno bave ovom granom nauke.

 

Poglavlja o svakoj od Evinih kćeri spadaju u najbolje tekstove naučnopopularne književnosti. Pisac oživljava prošlost u kojoj nije bilo civilizacije, ali su nagon za opstankom i umeće preživljavanja vodili naše neznane pretke kroz sve nedaće njihovih po današnjim merilima (pre)kratkih života. Požrtvovanost sedam Evinih kćeri usađena je u moderne ljude kao snažno svedočanstvo o veličanstvenosti i postojanosti života na planeti Zemlji.

 

 
Iz pogovora: 

Odakle dolazim?

Koliko često ste razmišljali o tome? Većina nas zna svoje roditelje i njihove roditelje i možda samo toliko – odatle se tragovi gube u izmaglici. Ali baš svaki čovek u svakoj ćeliji svog organizma nosi poruku predaka. Ona je u našoj DNK, genetičkom materijalu koji se prenosi s generacije na generaciju. U DNK su upisane ne samo naše lične pripovesti nego i celokupna istorija ljudske rase. Zahvaljujući najnovijim dostignućima u oblasti genetičke tehnologije, ta istorija se sada otkriva. Možemo barem početi da dešifrujemo poruke iz prošlosti. Naša DNK ne bledi poput drevnog pergamenta; ne rđa u zemlji kao mač davno poginulog ratnika. Ne strada od vetra i kiše, ne propada u požarima i zemljotresima. Ona je putnica iz davnina koja živi u svima nama.

Ovo je knjiga o istoriji sveta kakvu nam otkriva genetika. Čitaoci će doznati da je istorija naše vrste, Homo sapiens, zapisana u genima koji potiču iz drevne prošlosti, i starija je od pisanih beležaka ili zapisa u kamenu. Ti geni pripovedaju o događajima što su se odigravali pre više od stotinu hiljada godina, a najnovija poglavlja te pripovesti skrivena su u ćelijama svih nas.

To je i moja lična priča. Budući naučnik, imao sam mnogo sreće. Našao sam se na pravom mestu i u pravo vreme pa sam aktivno učestvovao u tom čudesnom putovanju u prošlost koje nam savremena genetika danas omogućava. U skeletima starim više hiljada godina našao sam istovetnu DNK kao kod mojih prijatelja. Nisam se malo zaprepastio kad sam otkrio da smo svi mi po majčinoj liniji povezani samo s nekoliko žena koje su živele pre više desetina hiljada godina.

Na narednim stranama prikazaću vam kakva sam uzbuđenja doživeo i kroz kakve sam se prepreke probijao tokom istraživanja koja su dovela do ovih otkrića. Videćete šta se zbiva u genetičkoj laboratoriji. Kao sve životne pojave, nauka ima uspone i padove, svoje heroje i zlikovce.

  


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?Nedavno pregledani naslovi

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka