Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      






Veća slika

Džejms Malkom Rajner

Svini Tod - Ogrlica od bisera

Izdavač: Otvorena knjiga
ISBN:  978-86-7674-140-3
Povez:  Mek
Pismo:  Latinica
Broj strana:  320
Cena: 697,00 din.

 

Opis:

Čitaoci ove knjige imali su, verovatno, priliku da čuju za lik Svinija Toda u istoimenom filmu. Ipak, ovakva, izvorna verzija priče, prvi put se pojavuljuje pred našom publikom, budući da je film rađen kao adaptacija brodvejske hit predstave - mjuzikla koji se ne drži u potpunosti književnog dela. Naime, originalna priča o berberinu masovnom ubici objavljivana je u Londonu od 1846. do 1847. godine u formi romana u nastavcima štampanog na lecima.

Rajmer je uzeo kao predložak za roman priču o berberinu zločincu iz Pariza s kraja osamnaestog ili početka devetnaestog veka – današnjim terminima iskazano, predložak je bio jedna „urbana legenda“. Tada se dešava redak i izuzetno zanimljiv fenomen na kakav možemo naići u književnosti svih stilova i svih vremenskih razdoblja, ali koji ipak ostaje intrigantan i neobičan sve do današnjih dana – lik prevazilazi svog autora i kao da živi unutrašnjim životom, snažnim i neobuzdanim, koji naizgled nema mnogo veze sa početnim namerama njegovog tvorca.

Ingeniozni zločinac iz Ulice Flit kao da zaista živi svoj život i visoko nadmašuje i očekivanja i razumevanje standardne publike za ovu vrstu publikacija – njegov smisao za crni humor, njegova neustrašivost i fizička snaga, potpuni nedostatak moralnih barijera i krajnja odlučnost da se u delu sprovede sopstvena volja, čine ga arhetipskim negativcem na kakvog ćemo retko naići i pre i posle njega.

Pred Vama se nalazi vrhunsko delo kriminalističkog, ali i horor žanra u književnosti i kao takav ovaj roman je poslužio kao inspiracija i predloška mnogim klasičnim delima, i to ne samo iz žanra horora i kriminalistike.

Svini Tod do danas služi kao književna osnova za stvaranje raznolikih fiktivnih (a možda nažalost i stvarnih) serijskih ubica.



 




smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka