Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      






Veća slika

Jasimina Ahmetagić

Knjiga o Dostojevskom

Izdavač:  Dereta
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-7346-924-9
Povez:  Mek
Pismo:  Ćirilica
Broj strana:  218
Cena: 660,00 din.

 

Opis:

U knjizi Jasmine Ahmetagić analizirana su dela koja ne čine centralnu struju opusa Dostojevskog, od kojih neka npr. uopšte nisu proučavana u našoj sredini (Gazdarica), ali o njima postoji opsežna bibliografija van našeg govornog područja. No, i kada je reč o delima o kojima je i kod nas i u svetu mnogo pisano, autorka uspeva da pruži sasvim nove i drugačije uvide, zahvalјujući interdisciplinarnom pristupu (spoj psihologije, psihijatrije, naratologije i književne teorije). Ahmetagićeva je po tom metodološkom okviru, više zastuplјenom u evropskim, a najviše u američkim proučavanjima književnosti, inače odabranom i u njenoj prethodnoj knjizi, definitivno izvan naše sredine, čime knjiga postaje još značajnija, jer utemelјuje i razvija jednu struju mišlјenja koja na tako potpun način nije zastuplјena u našoj nauci o književnosti.

Posebna vrednost ove knjige je­ste dijalog koji se na njenim stranicama vodi sa proučavaocima dela Dostojevskog. Autorka je polemična i prema onima koji važe za najveće poznavaoce dela Dostojevskog (npr. Bahtinu), ali je ta polemičnost diskretna i podrazumeva da su autoriteti postavlјeni u dijalošku poziciju.

Ono što treba istaći je jednostavnost s kojom je napisana ova, inače, složena knjiga koja se, fokusirana na dela Dostojevskog, bavi centralnim lјudskim iskustvima, od kojih je lјubav i gubitak kapaciteta za bliskost možda i jedno od najvažnijih.



 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner