Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      






Veća slika

Mihajlo Dinić

Iz srpske istorije srednjeg veka

Izdavač:  Equilibrium
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  86-82937-07-7
Povez:  Tvrd
Pismo:  Ćirilica
Broj strana:  822
Cena:
Popust: 10.00%
3 080,00 din. 2 772,00 din.

 

Opis:

Po sveukupnom značaju svoga dela, Mihailo Dinić (1899-1970) profesor Univerziteta u Beogradu i akademik SANU, uz Georgija Ostrogorskog i Svetozara Radojčića predstavlja ključnu ličnost srpske istoriografije XX veka. 

Najva
žnije studije osnivača beogradske škole medievistike publikovane u inostranim i domaćim naučnim publikacijama u razdoblju 1930-1970 (dve studije prvi put se pojavljuju na srpskom). Dvadeset studija grupisano je u četiri tematske celine.

U prvoj, Pogledi na celin
u , nalazi se pregled istorije Balkana od 1018. do 1499. koji je autor napisao za Kembričku istoriju srednjega veka, za ovu knjigu preveden sa engleskog; opšti pregled istorije Srbije od VII do XV veka;  pregled istorije Bosne od X do XV veka i rasprava o nazivima srpske države u srednjem veku.

Drugu celinu, Stvarnost i ideologija vladanja , čine studije o srpskoj vladarskoj tituli u vreme carstva i njenoj percepciji kod savremenika; organizaciji vlasti u srpskoj državi u vreme carstva i u doba Despotovine;
knjiga o državnom saboru u srednjovekovnoj Bosni, te rasprava o krunisanju bosanskih vladara.

U trećoj celini, Društveni slojevi i društvene grupe , nalaze se obimna prosopografska studija o humsko-trebinjskoj vlasteli i studije o sokalnicima, Dubrovčanima
u ulozi vlastele u Srbiji i Bosni i o stranim najamnicima u srednjevekovnoj Srbiji.

Najzad, poslednja, četvrta celina, Materijalna podloga dru
štvenog razvoja sadrži čuvenu autorovu knjigu o rudarstvu u srednjovekovnoj Srbiji i Bosni; te studije o gradovima u srednjovekovnoj Srbiji, o dubrovačkoj srednjovekovnoj karavanskoj trgovini, o tributima koje je Dubrovačka republika plaćala vladarima iz bližeg zaleđa za slobodu trgovine.



 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



Nedavno pregledani naslovi

smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner