Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      


Tweet
Pin It
Veća slika

Milenko Misailović

Komika i etika narodne erotike

Izdavač:  Službeni glasnik
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-519-1779-3
Povez:  Mek
Pismo:  Ćirilica
Broj strana:  248
Cena:
Popust: 10.00%
495,00 din. 445,50 din.

 

Opis:

„Misailović je sebi postavio važan zadatak, i u tome uspeo, da dokaže kako Ero mnogim svojim dimenzijama prevazilazi regionalni prostor, noseći u sebi šira i opšteljudska značenja. Time se Ero pridružuje našim i svetskim dovitljivcima: Ćosi, Nasradin-hodži, Hiter Petru, pa čak i Bomaršeovom Figaru. Jer, naša narodna istorija se ispoljava i kao istorija narodnog smeha, kao što istorija smeha, postaje istorija naroda i narodnog duha. Ispoljavajući obeležja zajednička svakom narodnom humoru, koji se rađa i razvija među narodima širom sveta, erski humor, kao i svaki drugi humor, ispoljava i svoje posebnosti. Tajna i trajna veza između erskog ili narodnog humora i erotskog narodnog humora je – osvajanje slobode.“
Branislav Bane Jovanović

„Milenko Misailović, svestan koju narodnu osnovu ima pred sobom, list po list (a za svaki list ove knjige možemo sa pravom reći da je Evin) temeljno, odgovorno i seriozno tumačio svaku pesmu, razlažući stih po stih, nalazeći i mnoga skrivena značenja, svestan da je na božanskom tragu.
Tako je strpljivo, ali jasno otkrivao tajnu opstanka srpskog naroda u najtežim vremenima kada je izgledalo da ga nikakvo, pa ni Gospodnje čudo ne može od nestanka spasiti.
Shvatio je da je ova srpska erotska lirika nastajala istovremeno i paralelno sa, u svetu hvaljenom, srpskom epskom poezijom.
Etika je kod naroda održavala srpsku nacionalnu svest, a erotska lirika je bila istrajna i neprekidna svest o obnovi naroda i poziv na nju.
Tako nam Milenko Misailović otkriva kako je u najtežim danima narodnog opstanka erotika bila veličanstvena radost njegovog naroda.“
Milovan Vitezović 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner
baner anglozine