Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   sova snow      Arsenijević: Kulturni koncept u Srbiji se vrti od kukanja do nacionalizma

Kulturni koncept u Srbiji se vrti u krug, od kukanja do nacionalizma, koji nam eksplodira u lice, izjavio je u emisiji Televizije B92 "Utisak nedelje" pisac Vladimir Arsenijević.


                                          Vladimir Arsenijević

-Kod nas se sve vrti u krug. Od kukanja i patnje do nacionalističkog diskursa, koji nam eksplodira u lice. A onda opet kreće kuknjava i tako u krug – rekao je Arsenijević, preneo je B92.

Direktor Kulturnog centra Novi Sad Andrej Fajgelj istakao je da u Srbiji, što se tiče kulturnog koncepta, postoje dva ekstrema i pokušaj balansiranja između njih.

Postoji jedan ekstrem koji teži tradicionalnom i onaj koji teži modernom, Zato naše društvo liči na peščani sat. Mi kao da hodamo po oštrici noža, i samo malo je potrebno da skliznemo u jedan ili drugi ekstrem – naveo je on.

Fajgelj kaže da je njemu bliska ideja "treće Srbije", koja bi to prevazišla. 
- Ja predstavljam Novi Sad. Mi znamo da živimo jedni sa drugima, jer je to grad koji ima dugu istoriju multikulturalizma - rekao je on.

Fajgelj je odbacio optužbe da je cenzurisao izložbu u Kulturnom centru, "zabranivši" rad koji prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću, sa novčanicama u rukama.

Govoreći o cenzuri, Arsenijević je istakao da je Fajgelj sebi dao previše prava da odlučuje šta će biti izloženo, a šta ne, odnosno šta nekoga vređa, a šta ne.

Istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević ukazao je da se nekada gledalo da u Upravnim odborima kulturnih institucija budu stručnjaci, dok su danas u pitanju samo partijske ličnosti.

- Sada direktno partije po partijskim kvotama imenuju ljude u odborima. Imenuju ljude koji nemaju veze sa oblašću i delatnošću tih institucija. Postavlja se pitanje kompetentnost. Mora da se povedu neki principi kompetentnosti. Ministar je taj koji daje poslednu preporuku. Pitanje je da li se konsultuje samo sa partijom, ili ne – rekao je on.

Dimitrijević je istakao da nije ministarstvo to koje vodi kulturno politiku, već su upravo direktori muzeja i narodnih pozorišta i rukovodioci kulturnih institucija oni koji kreiraju kulturnu politiku.

Fajgelj je naveo da je i Dimitrijević bio državni funkcioner kao i drugi, i da bi voleo da predstavi neke dokaze da prethodna vlast nije kao i ova postavljala upravnike po partijskoj liniji. On je ocenio da u Srbiji vlada partokratija.

Teatrolog Spasoje Milovanović, jedan od kandidata za upravnika Narodnog pozorišta, rekao je da ga je lično pozvao Dejan Savić na tu fukciju, a da je i "Ivan Tasovac došao po partijskoj preporuci".

On kaže da je iza njega svojim autoritetom stao i gradonačelnik Kruševca, i da ne vidi ništa sporno u njegovoj kandidaturi za upravnika Narodnog pozorišta, naveo je B92.Izvor: blic.rs

 

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka