Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      Odlazak kontroverznog nobelovca - Preminuo Ginter Gras


Juče, 13. aprila,  je u 87. godini preminuo slavni nemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ginter Gras

Ginter Gras je rođen 1927. godine u poljskom gradu Dancigu (danas Gdanjsk).

Kao mladić je volontirao u podmorničkoj službi, 1942. je pristupio Rajsarbajtdinstu, a u novembru 1944. Vafen SS-u. Borio se u desetoj SS tenkovskoj diviziji Frundsberg od februara do aprila 1945, kada je ranjen i prebačen u američki logor za ratne zarobljenike.

Svoju najpoznatiju knjigu „Limeni doboš“ objavio 1959. godine i po njoj je dve decenije kasnije snimljen film koji je nagrađen Oskarom i Zlatnom palmom u Kanu. Poznat je po delima „Mačka i miš“ (1961) i „Pseće godine“ (1963). Uz „Limeni doboš“, ove tri knjige čine Grasovu Dancig trilogiju, koja govori o usponu nacizma.

Dobio je mnogobrojne nagrade, a 1999. je dobio i Nobelovu nagradu za književnost.

Kad je 2006. godine, posle decenija prikrivanja istine, priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama, bilo je predloga da mu se Nobelova nagrada oduzme. Iako mu je tada bio zabranjen ulazak u Izrael, Nobelova nagrada mu je ostala.

U sam vrh svetske književnosti se vraća 2002. godine knjigom „Hod raka“, a 2006. je napisao autobiografiju „Ljušteći luk“.

Ginter Gras je umro u nemačkom gradu Libeku. Imao je 87 godina.Preuzeto sa B92

Podeli

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine