Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It




Veća slika

Lazo Sredanović, Nikola Lekić

Dikan - knjiga 2

Izdavač:  Informatika
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-84497-49-1
Povez:  Tvrd
Pismo:  Ćirilica
Broj strana:  240
Cena:
Popust: 10.00%
3 .600,00 din. 3 .240,00 din.

 

Opis:

Dikan je srpski strip o istoimenom junaku, nastao iz pera Laze Sredanovića, a idejno ga je osmislio Nikola Lekić, glavni urednik „Politikinog zabavnika“ u vreme nastajanja stripa. Dikan je objavljivan isključivo u Politikinom Zabavniku, a to se prvi put dogodilo 1969. godine.

Dikan je ubrzo postao jedan od omiljenih stripova u bivšoj Jugoslaviji.

Strip prati pustolovine, začinjene humorom, dva Stara Slovena, Dikana i njegovog vernog pratioca strica Vukoja. Radnja stripa smeštena je u vreme pre velike seobe naroda, uglavnom na Balkanu. Dikan i Vukoje se, tokom avantura, susreću sa mnogobrojnim plemenima, narodima, istorijskim lokalitetima i ličnostima: Sarmati, Gepidi, Hazari, susreću se sa carom Justinijanom…

Ovo je druga knjiga o Dikanu, strip-junaku čije smo brojne avanture pratili u „Politikinom Zabavniku“ od daleke 1969. godine. Ideju za nastanak ovog autentičnog lika (srpskog Asteriksa, kako ga mnogi nazivaju), dobio je novinar i urednik „Zabavnika“ Nikola Lekić a život mu je kroz crtež udahnuo Lazo Sredanović. Kroz Dikana i uz Dikana scenaristički su, osim Lekića, učestvovali još i Ninoslav Šibalić, Branko Đurica, Milenko Maticki, Slobodan Ivkov kao i sam Lazo Sredanović, a uz njegove i dogodovištine strica Vukoja stasale su i odrastale generacije ljubitelja stripa, a i šire.

U ovoj knjizi nalaze se epizode objavljivane od 1971. do 1974. (uključujući i jednu epizodu iz 1982/83. „Dikan i pretnja sa Oriona“): „Dikan i poslednje Frrruke“, „Dikan i prvi reli“, „Dikan i turistička zver“, „Dikan  i lokalni tiranin“, „Dikantrop i Vesna Sapiens“ i „Dikan i špijuni“.

O Dikanu i njegovim autorima pišu i govore Miriam Repič-Lekić (supruga Nikole Lekića), Lidija Četić (Lekićeva nećakinja), Petar Marš, Milan Tlačinac kao i urednik izdanja Zoran Stefanović, koji je posebno za ovu priliku napravio i obiman razgovor sa Lazom Sredanovićem.

Bez sumnje „Dikan 2“ je štivo za sve one koji vole stripove i knjige a naročito za one koji su  ljubitelji mladog staroslovenskog junaka i njegovog strica Vukoja i koji su uz njihove brojne zgode i nezgode polako prelazili iz sveta detinjstva i beskrajne mašte u svet odraslih.

 

 



 

Komentari kupaca:

Još nema komentara o ovom proizvodu.
Pisanje komentara je dostupno samo registrovanim korisnicima.

Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine