Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It
Veća slika

Dejvid Saks

Savršena slova - Od A do Z: Čudesna istorija alfabeta

Izdavač:  Portalibris
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  86-7818-019-6
Povez:  Mek
Pismo:  Latinica
Broj strana:  422
Cena:
Popust: 10.00%
748,00 din. 673,20 din.

 

Opis:

Od prvih poznatih alfabetskih ispisa negde oko 1800 godina pre naše ere koji su nedavno otrkiveni u Egiptu, preko starih Feničana, Grka i Rimljana, zatim preko srednjovekovne Evrope, pa do našin dana, Saks pred očima čitalaca razvija zanimljivu biografiju svakog pojedinačnog slova abecede. Kako su slova dobila današnji izgled, a od čega su počela? 

Svako koga makar i najmanje zanimaju putevi razvoja alfabeta pronaći će nešto fascinantno u ovoj poučnoj i krajnje čitljivoj knjizi. Autor daje odgovore na mnoga pitanja: zašto se slovo C na engleskom ponekad izgovara kao S a ponekad kao K, zašto Amerikanci za Z kažu "zi" a Britanci "zed", zašto iza Q u engleskom uvek dolazi U? Najzanimljiviji podatak je svakako da je alfabet izmišljen samo jednom, bez obzira na pismo (uključujući arapsko, hebrejsko, grčko i ćirilično pismo). Zapisi pronađeni na stenju u Egiptu 1999. godine izgleda potvrđuju činjenicu da su prvu verziju pisma izmislili semitski narodi i koristili Egipćani oko 2000 pre naše ere. Sasvim je verovatno da je to pismo bilo zasnovano na istom konceptu kao i hijeroglifi, premda ne i na simbolima korišćenim u tom prastarom sistemu pisanja. 

Posle uvodnih napomena, Dejvid Saks uzima jedno po jedno slovo i opisuje njegovu evoluciju kroz različite pismovne sisteme, ilustrujući kako se oblik svakog slova menjao tokom vremena.

 
Nedavno pregledani naslovi

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine