Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      


Tweet
Pin It




Veća slika

Karl Gustav Jung, Karl Kerenji

Uvod u suštinu mitologije

Izdavač:  Fedon
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  86-86525-06-2
Povez:  Mek
Pismo:  Latinica
Broj strana:  253
Cena:
Popust: 10.00%
1 .527,78 din. 1 .375,00 din.

 

Opis:

 

 “Psiholog mora da se bori s istim teškoćama kao i mitolog kada se od njega traži tačna defnicija ili jasna i sažeta informacija. Slika je konkretna, jasna i nije predmet nesporazuma samo onda kad nije istrgnuta iz svoga habitualnog konteksta. U tom obliku ona nam kazuje sve što sadrži. Ali čim pokušamo da apstrahujemo pravu suštinu slike, ona postaje nerazgovetna i mutna. Da bismo razumeli njenu živu funkciju, moramo je ostaviti kao organsku stvar sa svom njenom složenošću i ne smemo, kao prirodnjak, istraživati anatomiju njenog leša, niti smemo, kao istoričar, da se bavimo arheologijom njenih ruševina.”

K. G. Jung

Ova knjiga pojavila se prvi put 1941. kao drugo izdanje dveju monografija, "Božansko dete" i "Božanska devojka", koje su nastale tokom 1939. i 1940. godine i koje su se, u prvom izdanju, pojavile odvojeno. Treće izdanje jeste samo preštampano drugo izdanje - objavljeno u Holandiji za vreme rata, bez navođenja godine i bez znanja okupacionih vlasti. 

Tek sa desetogodišnje distance autori su u prilici da ocene da li ono što su tada , okolnostima prinuđeni na najveću koncentraciju, ukratko izneli, treba danas iscrpnije da izlože. To bi bilo moguće, čak na nekim mestima možda i potrebno. Ipak, ona pritešnjenost obeležila je knjižicu, dala joj formu zahvaljujući kojoj jeste ono što treba da bude: prvi uvod u saznanje suštine mitologije, niti da se u svakom pogledu prikazuju sa pretenzijom na potpunost. 

Autori su, dakle, odustali od nove obrade koja bi uništila prvobitnu formu, i esejistički karakter svega što se daje u onom što sledi želeli bi da naglase, naravno, u smislu na istraživanju zasnovanog ogleda o nauci mitologije. 

Kisnaht i Ponte Brola, marta 1951.

 



 




Nedavno pregledani naslovi

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine