Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      



Briljantno HTML5 i CSS3Britanija roud 22


Veća slika

Tomas Bernhard

Brisanje - raspad

Izdavač:  LOM
Pogledajte sve naslove ovog izdavača
ISBN:  978-86-7958-073-3
Povez:  Mek
Pismo:  Latinica
Broj strana:  483
Cena:
Popust: 10.00%
1 287,00 din. 1 158,30 din.

 

Opis:

Iza Bernhardovog "antiaustrijanstva", "antikatoličanstva", "antimalograđanštine", itd., uvek stoji ista neman - nacizam. Roman "Brisanje. Raspad", jedno od poslednjih Bernhardovih dela (objavljeno 1986.), čita se u istom ključu. Iza prezira i gnušanja koje samoprognani rimski Austrijanac Franz-Josef Murau osjeća prema svojoj porodici, svojoj domovini i jeziku, otelovljenima u dvorcu Wolfsegg u kojem je odrastao, stoji mračna sena nacizma. 

Svaka sličnost s Bernhardovim prezirom prema domovini sasvim je osnovana; svaka sličnost s Bernhardovom porodicom plod je čiste slučajnosti. Murauov otac bio je „ucenjeni nacionalsocijalista", a majka „histerična nacionalsocijalistkinja". Na Hitlerov je rođendan u Wolfseggu redovno bila okačena nacistička zastava. A kao što su se u Bernhardovom internatu iza školskih krstova videli beli rubovi Hitlerovih fotografija koje su pre njih na tome mestu visili, tako je i Franz-Josefov otac još dugo nakon rata na kaputima imao vidljivu rupu od stranačke značke. Jer ipak je on bio jedan od stubova zajednice.

S telegramom o smrti svojih roditelja i brata u saobraćajnoj nesreći odmetnuti rimski sin ponovo se suočava sa svojom prezrenom porodicom, čitavom tom katoličkom i nacističkom paradom. Tu je majčin ljubavnik, nadbiskup, „moj nuncij" kako ga je zvala. Tu su sestre koje sebe prvenstveno određuju kao „katolkinje"; otac koji se tobože čitav život ubijao od rada za porodicu, a povremeno, u posebnim prilikama, i za domovinu; a tu su i „tajne vođe" austrijskog puka: pokrajinski vođa, viši vođa SS-ova jurišnog odreda i nosioci medalje Reda krvi s kojima će ožalošćeni sin morati da se suoči na pogrebu, rukovati se s njima, primiti saučešće, i potom u zajedničkoj koloni hodati iza tri sanduka: „a budemo li imali sreće, pomislih, za vreme celog obreda sijaće naše nacionalsocijalističko sunce, ili će, ne budemo li imali sreće, padati naša nacionalsocijalistička kiša".

 



 


Možda ste zainteresovani i za ove naslove?



Nedavno pregledani naslovi

smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner