Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      



Laza Kostić podgrejao sujete

Manjak novca i višak sujete odložili su na neodređeno vreme plan da velikan srpske književnosti Laza Kostić (1841 - 1910) bude ovekovečen u filmu i televizijskom serijalu.

Autor najlepših srpskih rima „Santa Maria della Salute“ biće po strani od filmskih kamera još neko vreme, ne zna se koliko dugo. Reditelj Zdravko Šotra odlučio je da pruži šansu mladom novosadskom književniku Vanji Čobanovu da napiše scenario koji bi osim burnog života Lazinog i njegove ljubavi prema Lenki, trebalo da osvetli čitavu jednu epohu u kojoj su dominirali veleposednici Dunđerski, ali i druge ličnosti, značajne za istoriju Vojvodine i Srbije.

- Scenario se radi, ja ću ga na kraju finiširati, a kada će početi snimanje, bolje da me ne pitate - rekao je Šotra za „Novosti“ i dodaje u jetko-šaljivom tonu: - Malo toga je u mojoj karijeri išlo brzo i glatko, neki filmovi čekali su i po deceniju na realizaciju, ali problem je u tome što ja više nemam vremena da čekam.

Šotra dodaje da ne gubi nadu da će se „odnekud iznaći sredstva“ za film koji želi da podari nama i narednim naraštajima.

Da je bilo po prvobitnom, prošlogodišnjem dogovoru Milovana Vitezovića, Pere Zupca, Šotre i produkcijske kuće „Košutnjak“, prva klapa serijala započela bi prošle jeseni, a poslednja ovog leta. Potom bi se prešlo na montiranje filma. Finansijer je, po dogovoru, trebalo da bude pokrajina.

No, tu je najpre zaškripalo. Novca u pokrajinskoj kasi za tu namenu nije bilo dovoljno, pa je sa znatno manjom svotom, od istog finansijera, reditelj Marko Marinković prošlog avgusta, a po Zupčevom scenariju, snimio dokumentarni film sa igranim elementima o Lazi i Lenki pod naslovom „Doba Dunđerskih“.

Šotra je, pak, upravo ovih dana nagovestio da priprema „svoj film“ o Kostiću, ali da ne računa na Zupca, pa ni na Vitezovića, već na Čobanova.

- Čuo sam da je Šotra u emisiji Ivana Ivanovića najavio film i bio sam veoma iznenađen - rekao je književnik Zubac za naš list.

Ugledni pisac i autor kultnih TV scenarija Milovan Vitezović, međutim, nije iznenadio Šotra nego Zubac koji je, kako kaže, mimo ikakvog dogovora, letos prionuo na snimanje dokumentarca o Kostiću.

- Još pretprošle godine bili smo Šotra, Zubac i ja kod Pajtića u Novom Sadu na razgovoru o filmu i seriji - kaže Vitezović. - Dogovor je bio da Pero napiše osnovnu priču, kojoj bih potom ja dodao bitne istorijske delove. Pero je posle prestao da se javlja, iz novina sam saznao da snima dokumentarac i shvatio da od našeg ranijeg dogovora nema ništa.

Vitezović je smatrao da serija ne bi bila kompletna ni autentična ako ne obradi celu priču o Tesli, Lazinom najbliskijem prijatelju Lazaru Dunđerskom, Zmaju, narodnom tribunu Svetozaru Miletiću, dvojicu Jaša - Tomiću i Ignjatoviću, Miši Dimitrijeviću, Politu Desančiću, Jovanu Hadžiću...

 
Preuzeto sa: Večernje novosti

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner
baner anglozine