Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

logo.vOtvoren Beogradski festival evropske književnosti

  •  
  •  
Prvi Beogradski festival evropske književnosti svečano je večeras, u prisustvu brojnih gostiju i publike, otvoren u Domu omladine Beograda, a na njemu će do petka učestvovati sedam evropskih i domaćih pisaca. Glavni urednik "Arhipelaga" Gojko Božović rekao je na otvaranju Festivala da je on zamišljen kao promocija vrhunske savremene evropske i srpske književnosti.


Festival evropske književnosti, pod motom: "Najbolje od svega. Najbolje za sve", pokrenula je izdavačka kuća "Arhipelag" povodom pet godina rada, u saradnji sa Domom omladine.

Na prvom Beogradskom festivalu evropske književnosti učestvuju pisci Peter Esterhazi, Aris Fioretos, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Jelena Lengold, Vladislav Bajac i Laslo Blašković.

Prve festivalske večeri odlomke iz svoje proze čitao je jedan od najvećih živih evropskih pisaca Esterhazi. Mađarski pisac čiji je roman "Pomoćni glagoli srca" objavio "Arhipelag" razgovarao je sa srpskim čitaocima i potpisivao knjige.

U drugom večerašnjem festivalskom čitanju, poznati švedski pisac Fioretos, čiji je roman "Istina o Saši Knišu" preveden i na srpski, doživeo veliki evropski uspeh poslednjih godina, čitao je odlomke iz svog romana.

U okviru programa "Književnost na filmu" prikazan je film "Prijatelj za bekstvo" Odeda Davidofa nastao prema istoimenom romanu Davida Grosmana.

U ovom programu do kraja festivala održaće se besplatne projekcije filmova "Peščanik" Sabolči Tolnaija (prema delu Danila Kiša), "Soba i po, ili sentimentalno putovanje u domovinu" Andreja Hržanovskog (prema eseju Josifa Brodskog) ili "Kandahar" Mohsena Makhmalbafa (prema romanu Nelofer Pazire).

Sutra će na Beogradskom festivalu evropske književnosti biti otvorena izložba fotografija pisca Lasla Blaškovića iz ciklusa "Američki grafiti" u holu Velike sale Doma omladine.

Fotografije su nastale tokom piščevog studijskog putovanja u SAD prošle godine, u različitim gradovima: Njujork, Vašington, Mineapolis, Honolulu i lična su priča otkrivene Amerike.

Posle otvaranja izložbe održaće se književno veče Blaškovića na kome će se premijerno predstaviti njegov roman u nastajanju u čijoj su osnovi fotografije sa izložbe
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka