Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

logo.vPredstavljen zbornik "Ljubomir Tadić - Mislilac slobode"

  •  
  •  

Mala sala Kolarčeve zadužbine bila je večeras ispunjena poštovaocima akademika, profesora filozofije Ljubomira Tadića kome je posvećen zbornik "Mislilac slobode" u izdanju "Albatros plusa" i "Službenog glasnika".

"Junak" kome je posvećeno 10 tekstova u ovoj spomenici bio je zbog svog zdravstvenog stanja odsutan, ali su njegova supruga Nevenka i sin, lider Demokratske stranke Boris Tadić sa suprugom i ćerkama bili prisutni dok su o knjiizi govorili Jagoš Đuretić, Nenad Kecmanović, Bogoljub Šijaković i Vukašin Pavlović.

 Kao glavni urednik "Albatrosa plus", autor jednog od priloga i kolega filozof, Đuretić se obratio prvi publici u kojoj su bili akademici (Dobrica Cosić, Ljubiša Rakić, Vojislav Stanovčcih) profesori univertiteta i mnogi autori priloga za Zbornik.

Đuretić je istakao da je "Ljubomir Tadić slobodu shvatao kao jednu od ključnih kategorija filosofije, posebno pravne i političke, ali i kao jednu od najviših ljudskih vrednosti i zato njegov opus ima slobodu kao stožer, koja stvara prostor u kome se jedino može realizovati najviša humanistička vrednost, a to je ljudsko dostojanstvo".

On je rekao da je organizatorima veoma žao što nisu prisutna dva Tadićeva "saborca" i saradnika iz vremena Korčulanske škole i časopisa "Praxis" iz Zagreba (Žarko Puhovski) i Ljubljane (Rastko Močnik) jer Puhovski je u Berlinu a Močnika nisu uspeli da lociraju.

Đuretić je u svoje, i u ime suzdavača, naglasio da je Zbornik urađen zajednički iz želje da podele čast što su ga objavili kao omaž nepotkupljivom, kritičkom intelektualcu i humanisti.

Stavljajući Tadićevo delo, njegov pedagoški rad i angažovanje u borbi za ostvariovanje ljudskih sloboda u kontekst vremena u kome je živeo, Đuretić je naglasio da je svima poznato koliko je njegova uloga bila važna, preko političkih istupa na otvorenim tribinama i u svojim spisima dokazujući jedinstvo filozofije koju je zastupao i svog života.

"Tadić je bio uzorna ličnost koja je u svim prilikama dokazivala da je moralne norme o kojima je govorio primenjivao u svim životnim okolnostima", zaključio je Đuretić.

Prof. Pavlović je odabrao da prikaže Zbornik kroz citate iz pojedinih priloga koje su napisali Trivo Inđić, Slobodan Divjak, Risto Tubić, Čedomir Čupić, Bogdan Đukić, Đorđije Uskoković, Dragoljub Mićunović, Ilija Vujačić, da bi pokazao koliko je Tadićevo delo tematski bogato, njegovo znanje široko, a misao duboka i iskazana kristalno jasno.

Prof. Kecmanović je evocirao uspomene na delovanje Tadića u Sarajevu gde je predavao filozofiju prava i poliitčku filozofiju i ucestvovao veoma aktivno kao organizator rasprava na kojima je poštenjem i hrabrošću sticao divljenje studenata i unosio nemir u partijske strukture.

"On je beskompromisno istrajavao na svojim moralim načelima, ali je bio oštar samo prema sebi, a prema drugima tolerantan", kazao je Kecmanović i preporučio da se valja vraćati Tdićevim delima, jer su ponovo aktuelna.

Prof. Ssijaković je govorio o tome u čemu je Tadićeva filozofska misao aktuelna, na kojim je postulatima utemeljena, istakavši da je on ostao branitelj istine i vrlina u antičkom i savremenom smislu jer je verovao da mora biti etike u politici.

 

smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka