Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      



Stiven Hoking: Iz crne rupe je moguće pobeći, ali...

Engleski teoretski fizičar Stiven Hoking ima novu teoriju o crnim rupama koja je izazvala pravu buru u naučnoj javnosti.



Hoking je u radu nazvanom “ Informacije, očuvanje i vremenska prognoza za crne rupe” rekao da crne rupe, onakve kakvim ih danas zamišljamo, ustvari ne postoje, prenosi sajt “Nature”.

Naučnik ne veruje da postoje crne rupe iz kojih ništa ne može pobeći, pa čak ni svetlost, odnosno da ne postoji takozvani “horizont događaja”, odnosno je granica crne rupe, unutar koje se svetlost ne može otisnuti ka spoljnoj sredini.

Horizont nije fizička površina već imaginarna sfera oko crne rupe unutar koje posmatrač ne može ništa videti.

Ovako je Hoking ranije opisao kako funkcioniše horizont događaja:
“Padanje kroz horizont događaja je kao prelazak preko Nijagarinih vodopada u kanuu. Ako ste na reci iznad vodopada možete izbeći pad ako veslate dovoljno brzo, ali kada se nađete na ivici, izgubljeni ste. Nema povratka. Kako se približavate vodopadu, struja postaje sve brža. Struja jače vuče prednji deo kanua nego zadnji i nastaje opasnost da se kanu raspadne. Tako je i sa crnim rupama.”

Međutim, sada Hoking smatra da ideja horizonta događaja, koji zauvek “zarobljava” svetlost, ima brojne nedostatke.

Umesto njega, on predlaže postojanje “vidljivog horizonta” kroz koji bi svetlost mogla da pobegne od snažne gravitacione sile crne rupe.

Uprošćeno rečeno, takav horizont bi samo privremeno zadržavao svetlost i informaciju, da bi ih nakon nekog vremenskog perioda pustio natrag u svemir.

“Ova slika koju je Hoking sada predstavio zvuči razumno. Možemo reći da je radikalno predložiti da ne postoji horizont događaja. Ali ovo su visoko kvantni uslovi i postoji nejasnoća oko toga šta je zapravo prostor-vreme, a pogotovo da li postoji određena regija koju moežmo nazvati horizont događaja”, rekao je fizičar Don Pejdž sa Univerziteta u Alberti u Kanadi. 

Ipak to što Hoking smatra da horizont događaja ne postoji, to ne znači da će astronauti uskoro uskakati u crne rupe.

Jer, iako vidljivi horizont neće “uništiti” objekte koji prođu kroz njega, on ih ipak neće ostaviti u “dobrom obliku”.

Svaka informacija ili objekat koji pobegnu iz crne rupe u ovom scenariju biće, kako Hoking kaže, “prilično smućkani”.

Preuzeto sa: Blic Online

 

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner
baner anglozine