Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      Čitali smo ove nedelje - O skrivenom Beogradu

- Zašto me tako često vodite ispod zemlje?
- Zato što se najvažniji događaji odvijaju tamo gde ih niko ne vidi. Nije ovo jedino mesto gde ću vas odvesti. Makar malo morate da znate na osnovu čega donosite zaključke koje imate u duši i sa kojima se saživljavate. Većina drugih to odavno ne radi. Današnji svet voli igru. A igra ljudskim umovima je igra nezabeležene strasti i profita. Kročio je u mračan hodnik pred sobom. „Sve se događa tamo gde drugi to ne vide...  Grad tajni, Zoran Nikolić

 

 

 

Beograd je jedna od glavnih tačaka istorijskih događanja Srbije, grad koji je pretrpeo ratove, prevrate, sudar različitih kultura i religija, grad koji se mnogo puta podigao iz pepela, grad koji baš zahvaljujući burnoj prošlosti savršeno uklapa u sebe sve suprotnosti, različitosti i u kome ima mesta za bezbroj drugačijih priča, duša, kultura i svakome daje po nešto. Često me Beograd podeseća na košnicu – užurbanost u trci života. Milioni ljudi koji uvek negde jure. Mnogi od njih prolaze ulicama i parkovima ne znajući šta se krije ispod tla kojim koračaju. Ili kakve tajne krije zgrada kraj koje su prošli...

Jedna od knjiga koja me je u poslednje vreme oduševila je Grad tajni autora Zorana Lj. Nikolića. Knjiga je spoj lako čitljivog teksta, misterije i obilja zanimljivih detalja vezanih za prošlost Beograda koji će vas držati prikovanim uz knjigu sve dok je ne završite. Kao što je i sam autor istakao, mnogo događaja i činjenica iz knjige za koje mislimo da su istiniti - nisu, a neki druge u koje nam nije lako poverovati jesu. Na primer, masonske prostorije na Avali stvarno postoje. Nije ih teško pronaći ako se malo potrudite. Ipak, neugledna vrata iza kojih se kriju ne odaju tajnu šta se tu nalazi.

 „Na sredini nevelike prostorije još su stajala dva stuba nešto viša od jednog metra, oko kojih se rasplela paučina. Gusta, lepljiva paučina. Uvek me upetlja u neko vreme u kojem nisam učestvovao. Sada mi je bilo jasno da smo u napuštenoj masonskoj loži, ovo su bili stubovi Jakin i Boaz, centralni dekor prostorijie u koju bi slobodni zidari dolazili na „radove“ , kako su zvali svoje sastanke.

U dnu mračne sobe postojalo je nešto što je ličilo na vrata, ali taj prolaz nikako ne bih uočio da mu Maksim nije vrlo određeno prišao i rukom krenuo ka njemu. Ponovo ključevi, rezak zveket u mračnom prostoru odzvanjao je mnogo više nego da je bilo upaljeno svetlo. Kada se zaguše sva čula, ono koje prvo dobije priliku da se prene podigne uzbunu kako bi probudilo ostala.
- To je hodnik kojim se silazilo do hotela – smenio je Maksimov govor režanje ključeva.“

Ipak, budući da je ovo triler, svima koji više vole činjenice preporučujemo još dva naslova autora Zorana Lj, Nikolića – Beograd ispod Beograda i Masonski simboli u Beogradu.  

Možda niste znali da se ispod crkve Svetog Marka na Tašmajdanu nalazi Šalitrena pećina odakle se još u rimsko doba vadio kamen od kojeg su pravljeni sarkofazi koji su kasnije iskopavani po Beogradu ili o njenim drugim namenama u prošlosti. Možda Vam nije poznata ni činjenica da 17 ogromnih buradi čame u najvećem od laguma čiji se ulazi nalaze u Krađorđevoj ulici iza nekada najvažnijih zdanja u gradu – nekad rakošnog hotela „Kragujevac“ i Đumurkane - carnarnice kroz koju su morala da prođu sva novopridošla lica u Beograd. Da li vam je poznata priča o Rimskom bunaru na Kalemgdanu i sudbini 37 zaverenika koji su spušteni konopcima na dno bunara a zatim ostavljeni da izgladne dok im se ne pomrači svest a zatim su im bačeni noževi da se međusobno poubijiaju i pojedu? Ove činjenice i još mnogo drugih možete naći u knjizi Beograd ispod Beograda.


Masonski simboli u Beogradu
će vam ispričati istoriju Beograda na malo drugačiji način. Svi znamo gde je Avala. Ona je jedan od simbola Beograda. Ipak, mnogi ne znaju da se na vrhu Avale nalazio srednjevekovni grad Žrnov čije je ostatke 1934. godine kralj Aleksandar Karađorđević minirao kako bi Ivan Meštrović umesto njega podigao spomenik Neznanom junaku. Takođe, prvobitini spomenik Neznanom junaku je razrušen a kosti su prebačene u novi kompleks. Krst koji je bio na vrhu starog spomenika sada se nalazi u porti crkve u Belom potoku. I danas se ne zna ko je bio vojnik sahranjen u grobnici. Bilo je pokušaja da se to sazna ali je njegov identitet i dalje misterija. Prva grobnica nikada nije ni bila kopana. Vojnik je sahranjen u rupi koju je napravila granata od koje je i poginuo. Ceo levi deo grudnog koša mu je bio raznet granatom a lobanja, koje je ležala na granati, bila je sitna skoro dečačka. Pored njega pronađena je municija, opasač, uprtače, cokule i dva srebrna srpska dvodinarca.

Da li znate da su spomenik Neznanom junaku i Pobednik na Kalemgedanu povezani? Tajna ova dva spomenika lako promiče neupućenima u masonsku simboliku.

Pored uvoda u istoriju masona u Srbiji, knjiga će vam dati odgovore i na to ko su bili naši najpoznatiji masoni. Da li znate da je Novo groblje zapravo pravi muzej pod otvorenim nebom? Mnoge grobnice obeležene su masonskim simbolima uključujući i grobnicu Branisalva Nušića koja je zapravo piramida – jedno od osnovnih obeležja masona. Na grobu Vojvode Mišića takođe postoji masonski simbol u vidu grane akacije koja ima izuzetno jaku simboličku vrednost kod masona a vezuje se za graditelja Solomonovog hrama Hirama Afiba.

Takođe, navedeni su masonski simboli koji se mogu videti na zgradama i trgovima. Neki su izuzetno jasni, drugi imaju malo skriveniju simboliku prepoznatljivu samo upućenima. Zgrada pored koje smo šetajući Kalemegdanom mnogo puta prošli, a koja je namenski građena da bude masonska loža, je galerija Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu. Ukoliko niste upućeni u masonske simbole zgrada deluje obično. Ipak, spoljašnjost zgrade krase stubovi na ulazu, simboli Jakin i Boaz, koji ukazuju na dvojnost prirode, kao i pet stepenika koji simbolično predtavljaju broj koraka koje pomoćnici moraju preći pre stupanja u hram.

Zoran Nikolićje napravio i stranicu na Facebook-u Beograd ispod Beograda na kojoj možete saznati više o istoriji Beograda, pogledati interesantne fotografije starog Beograda ili počitati komentare ljubitelja stranice, koji neretko, i sami imaju interesantne činjenice i fotografije da ponude.

Još jedan naslov koji izdvajamo je Vekovi Beograda Koste Dimitrijevića. Pomenuta knjiga verno, na osnovu dokumenata i istorijskih činjenica prikazuje događanja na beogradskom tlu, koja obuhvataju preko dva milenijuma. Autor je želeo da sačuva od zaborava mnoga zbivanja i uništena  dragocena starobeogradska zdanja sa nadom da će ova knjiga pomoći mladim generacijama a i svma ostalima da nešto više saznaju o njegovoj tragičnoj ali i slavnoj kulturno-istorijskoj prošlosti i time shvate njegove promene u vezi sa neprestanom borbom za opstanak. Knjiga predstavlja drugo, prerađeno kapitalno izdanje Dimitrijevićevog dela „Starobeogradska hronika”, koje je nastalo kao jedinstveni hronološki vremeplov  burnih istorijskih i kulturnih događaja na tlu Beograda, počev od preistorije pa sve do vladavine Petra Prvog Karađorđevića.

Piscu ove knjige ideju za pisanje  dao je naš nobelovac Ivo Andrić, u vreme zajedničkog rada na njegovoj životnoj ispovesti. Glavni junak knjige je Beograd. Sve mene na beogradskom istorijskom tlu, posebno u vezi sa istorijom Beogradske tvrđave – najznamenitijeg spomenika srpske prestonice, kao i metamorfoza njene varoši, detaljno i uzbudljivo svedoči ova hronika. 

Verujemo da će se naš izbor za ovu nedelju dopasti svima – od ljubitelja istorije i svih onih koji poseduju avanturistički duh, do onih malo pasivnijih ljubitelja čitanja - uz kafu u omiljenom kafiću, na terasi stana ili u udobnoj fotelji uz čokoladu. Ipak, sigurni smo da će većina poželeti da lično ispita neke činjenice iz knjiga. Uživajte u šetnji kroz prošlost!

 

Podeli

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine