Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      Iskreno Vaša, Šarlot Bronte

Poslednjeg februarskog dana 1839. godine, osam godina pre nego što će „Džejn Ejr” biti objavljena, Šarlot Bronte primila je putem pisma ponudu za brak od Henrija Naseja, paroha iz okruga Saseks čija je sestra Elen bila bliska prijateljica čuvene spisateljice. Odgovor, napisan 5. marta iste 1839. godine, u najmanju ruku je brilijantan – u njemu Bronte iskazuje svoje samopouzdanje ali ne krije širokogrudost, ona je istovremeno direktna ali i ljubazna, rečju, njen odgovor je zapravo idealna verzija čuvene fraze: “nisi ti u pitanju, ja sam”. Ona jasno stavlja do znanja da ako se sudi po standardima tog doba, ona ne bi bila dobra supruga – “njen karakter ne bi trebalo da bude previše izražen, toliko vatren i originalan” – pri tome, ona ujedno iskazuje poniznost ali i dostojanstvo, a takođe tihim samopouzdanjem naglašava da je ona zapravo antiteza kvaliteta poželjnih kod žene.
 
Moj dragi gospodine,
pre nego što sam Vam odgovorila na pismo, mogla sam da provedem više vremena razmišljajući o njegovom predmetu; ali kako sam od trenutka kada sam ga primila i pročitala znala kako da postupim, činilo mi se da bi svako odlaganje bilo nepotrebno.
Svesni ste da imam više razloga da osećam zahvalnost prema Vašoj porodici, a da naročito imam razloga da budem naklonjena prema jednoj od Vaših sestara, a da takođe imam visoko mišljenje i o Vama. Stoga, nemojte ceniti moje motive kao pogrešne kada kažem da moj odgovor mora biti negativan. Dok sam donosila odluku,verujem da sam slušala ono što mi savest nalaže više nego sopstvene želje; lično, ne gajim odbojnost prema ideji zajedničkog života sa Vama, ali sam ubeđena da moja narav ne može graditi sreću muškarca poput Vas. Oduvek sam bila sklona da proučavam karakter ljudi u mom okruženju i smatram da poznajem Vaš a mogu i da stvorim predstavu o ženi koja bi Vam bila odgovarajuća životna saputnica. Njen karakter ne trebalo da bude previše upadljiv,toliko vatren i originalan – trebalo bi da bude blagog temperamenta, da je krasi neosporna pobožnost, da je uravnoteženog i razdraganog duha a da su njene fizičke karakteristike dovoljne da budu melem Vašem oku i zadovolje Vaš osnovan ponos. Što se mene tiče, ne poznajete me, ja nisam ta ozbiljna, teška i trezvena individua za koju me smatrate. Pomislili biste da sam romantična, a rekli biste i hirovita, kao i da sam sklona da budem podrugljiva i stroga.
Ipak, prezirem obmanu, i nikada ne bih zarad bračnih privilegija i mogućnosti da izbegnem mrlju koju donosi status usedelice prihvatila vrednog čoveka kojeg ne mogu da učinim srećnim.
Zbogom! Uvek će mi biti drago da razmenim koju reč sa Vama, kao prijatelj.
Verujte mi,
iskreno Vaša
Š. Bronte
Preuzeto sa Anglozine - Studenski magazin

 

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner
baner anglozine