Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1

   logo.v      Pronađen grob grofa Drakule?

Italijanski istoričari tvrde da su u centru Napulja pronašli grobnicu grofa Drakule - brutalnog vlaškog kneza Vlada Cepeša

Iako i dalje postoje sumnje da grob pripada knezu koji je u narodu dobio nadimak Vlad Nabijač zbog surovog kažnjavanja neposlušnih podanika i neprijatelja (nabijanjem na kolac), istraživači tvrde da imaju jake dokaze da Cepeš nije sahranjen u Transilvaniji, već Napulju.

Prema njihovim tvrdnjama Vlad, koji je inspirisao "Drakulu" Brama Stokera, nije poginuo u bici protiv Turaka, već je poslednje dane proveo kod ćerke Marije koja je bila udata za napuljskog plemića. Do ovog zaključka su doški kada su u crkvi Santa Marija la Nova pronašli grob iz 15. veka okićen simbolima koji ukazuju da je reč o karpatskom knezu.

"Pokazatelj da je grof Drakula tu sahranjen je činjenica da je grob okićen dvema sfingama simbolom grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes (Cepeš), a takođe i zmajem koji se nalazi na grbu Vladove porodice", kažu braća istoričari Đandomeniko i Rafaelo Glini prenosi "Il Gazzetino".

- Vlad je drugi deo imena dobio jer su njegovog oca zvali Drakul, što bi značilo zmaj, pa bi Drakula značilo zmajić - istakao je naučnik.


Inače, istorijska ličnost knez Vlad Cepeš nije povezivan sa vampirima do početka 20. veka, kad je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru da stvori lik besmrtnog zlikovca u svom romanu.

Izvor: Mondo/Kurir

Podeli
smart

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

pulse baner
baner anglozine