Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      



Rutina – Gorica Nešović

Nedelja (juče). Probudih se u 4h, po starom občaju. Navika je čudo. Vrtim se se što po krevetu, što po kući...ne vredi. Ustanem i skuvam kafu. Noćas su neki klinci pravili lom u ulici, pa me i to preseklo. Nisam dobro spavala, ali sam se ipak naspavala. Čuje se kiša. Lepa, jesenja, ona koja dobuje i zaliva cveće. Samo kad su prošle one paklene vrućine. Prozor otvoren, imam benkicu dugih rukava i bas mi je prijatno. Juče sam pekla paprike, jos mi cela kuća na njih miriše. Danas ću da ih ljustim, cepkam... i sve po redu. Mašina oprala noćas jednu turu, danas će još jednu. Rutina.

Efekti godišnjeg odmora traju jos nedelju dana, a onda "opet ulazimo u rutinu". Kao da je neko za tu rutinu postavio pravila pa su ona nepromenjljva. A, analzirajući sopstvenu rutinu, shvatam da tu nema nista loše. Samo je treba povremeno osvežiti.

Pre odmora sam istumbala neki nameštaj po kuci, da mi bude isto-ali drugačije. Došao mi kum sinoć. "Šta si ti opet ovde radila, nikad nije isto kad dođem kod tebe"...

Imam neke lepe tanjire koje čuvam kao, "kad mi dođu važni gosti". Juče sam ih ubacila u dnevne. Svi gosti su mi važni. Važna sam i ja. Zašto nešto što je moje, što mi se sviđa, ne koristim, nego čuvam za dva puta godišnje? Escajg koji sam dobila pre dvadeset godina, divan, skup... sam takođe ubacila u dnevni program. U stvari, uvela sam novo pravilo. Kad smo sin i ja kod kuće u vreme ručka, postavim sto kao da je praznik. Kad smo sami, pa s'nogu nešto, onda koristimo one stare tanjire.

Pre neki dan, krenem na pijacu i umesto trenerke, obučem se i našminkam, kao da idem sa drugaricama u neku finu baštu na kaficu. Nista posebno, dnevna varijanta. Usput, sretnem dva druga iz mladosti. Komplimenti, grljenje, divljenje... Samo se smeškam.

Šta sam htela da kazem? Sve može da izgleda drugačije, ako samo premestimo neke stvari. Rutina više ne stanuje kod mene. Kad dođe, moze malo da posedi, da popije malu kafu i da pali dalje.

Princ na belom konju je rutina. Dosadan, predvidiv, mlad, ne zna šta bi... da malo promenimo?

Probudiš se ujutru, a pored tebe Kralj.
A?
Aha.


Tekst preuzet sa AllMe

Podeli

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine