Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      UNIVERZALNI UM RENESANSE - LEONARDO DA VINČI

  •  
  •  

 Leonardo  da Vinči bio je renesansni slikar, arhitekta, konstruktor, vajar… Radovi i život ovog univerzalnog genija, ne prstaju da fasciniraju ni nakon tolikih vekova, tako da ne čudi da su Leonardov lik i delo korišćeni u velikom broju istraživanja, članaka, knjiga i ostale literature.

 

 

„Rodio se moj unuk, sin gospara Pjera mog sina, dana 15. aprila (1452), u subotu, u tri sata noću. Dobio je ime Lionardo. Krstio ga je pop Pjero di Bartolomeo da Vinči“. Ovim zapisom u jednoj beležničkoj knjizi iz XIV veka izvestio nas je o Leonardovom rođenju njegov deda sa očeve strane, i to je dragoceno svedočanstvo o radosti dolaska novorođnčeta na svet iako je dete bilo nezakoniti sin, rođen iz vanbračne veze gospara Pjera, dvadesetpetogodišnjeg beležnika, sa seljankom Katarinom koja se potom udala za nekog „Opjera del Vaka da Vinčija, zvanog Kavgadžija“

Ovim rečima nas  Stefano Cufi uvodi u Leonardovu biografiju iz edicije "Geniji umetnosti  - Leonardo"  koja, osim što nas upoznaje sa nekim ne toliko poznatim činjenicama o životu ovog “Univerzalnog uma renesanse” kako ga autor naziva, sadrži i veliki broj crteža i slika uz analizu istih – Bogorodica u pećini, Poklonjenje mudraca, Bogorodica sa Hristom (Madona s vretenom), Tajna večera, Vitruvijev čovek (Homo ad circulum), kao i svedočanstva o Leonardovom životu iz različitih izvora.

Interesantan je svakako i naslov "Sveske Leonarda da Vinčija 1-2" u kojima se nalaze svi sačuvani Leonardovi rukopisi u integralnom obliku…  Naime, ne postoji oblast ljudskog duha u kojoj se on nije ogledao istražujući, posmatrajući, promišljajući najrazličitije fenomene umetnosti, nauke, pronalazaštva, prirode i svakodnevnog života. Sve svoje zaključke, otkrića, uvide i zamisli crtao je i zapisivao u sveskama koje su na kraju brojale tridesetak hiljada stranica. Od ove ogromne rukopisne ostavštine do nas stiglo je ne više od četvrtine. Konačno su u ovom izdanju, po prvi put u integralnom obliku, dostupni i ovdašnjim čitaocima. 

 

                                     

Poslednjih nekoliko godina, svet potresaju priče o o Leonardu, fama koja se oko njih podiže i dvosmislena tumačenja svega što je stvorio. Atlas "Leonardo da Vinči – veliki genije"autora Roberta Đokoba, se bavi istraživanjem i analizom njegovih slika, crteža i kodeksa velikog genija.

I na kraju, naravno, ne smemo propustiti svetski bestseler "Da Vinčijev kod" autora Den Brauna, u kome se Leonardo navodi kao čuvar vekovne tajne porodice Isusa Hrista a njegov rado “Vitruvijski čovek”  i slike “Tajna večera” i “Bogorodica među stenama”, kao kodirani put do prave istine, koji će oduševiti sve ljubitelje zavera, istorije, umetnosti, arhitekture i ljubitelje odlično napisane priče koja sve te detalje spaja u izuzetan roman.


… Nesigurna, Sofi priđe bliže slici, proučavajući trinaest likova – Isusa Hrista u sredini, šest apostola sa njegove leve strane I šest sa desne. “Svi su muškarci”, potvrdi ona. “Zar?” reče Tibing. “Šta je sa onim koji sedi na počasnom mestu, sa Gospodove desne strane?”. Sofi je proučavala figuru odmah uz isusa Hrista, sa desne strane, unoseći se u sliku. Dok se zagledala u lice i telo, talas zaprepašćenja je preplavi. Osoba  je imala talasastu crvenu kosu, nežno skrštene ruke i nagoveštaj grudi. Bila je to bez sumnje… žena… …”Svima promakne”. Reče Tibing. “Naše predubeđenje u vezi sa ovom slikom toliko je jako da pobeđuje naše oči.”…
(odlomak iz romana Da vinčijev Kod, vezan za sliku Tajna večera).

Nadamo se da ćete u nabrojanoj literaturi pronaći nešto za sebe a put ovog genija koji je svetu doneo mnoge pronalaske i saznanja iz astronomije, anatomije i građevinarstva, svakako zaslužuje da mu se posveti vreme.  

Podeli

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine