Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      



Preminula Harper Li

Harper Li, autorka kultnog romana "Ubiti pticu rugalicu", umrla je danas u 90. godini života.

Harper Li je rođena 28. aprila 1926. godine u Monrovilu u Alabami, kao najmlađe od četvoro dece Amase Kolman i Frensisa Kaningema Finča Lija.

Osnovnu i srednju školu pohađala je u Monrovilu, a fakultet na Univerzitetu u Alabami. Nakon boravka u Britaniji, na Oksfordu u okviru razmene studenata, 1949. se presela u Njujork. Dok je pokušavala da se etablira kao pisac, radila je na rezervaciji avionskih karata.

Debitantski roman “Ubiti pticu rugalicu” objavila je 1960, a naredne godine ta priča o rasnoj diskriminaciji u Alabami ovenčana je Pulicerovom nagradom. Roman je postao klasik moderne američke književnosti, po mnogima je to i najbolji američki roman 20. veka, a prodat je u 30 miliona primeraka i do sada preveden na više od 40 jezika.

Istoimeni film snimljen je dve godine nakon objavljivanja knjige i doneo je autorima tri Oskara.

Uspeh koji je za kratko vreme ostvario njen roman prvenac, nije očekivala.

- Nadala sam se 'brzoj i milosrdnoj' smrti od strane kritičara, istovremeno i da će se priča nekome dopasti. Ali odjednom, sve je postalo i previše i zapravo zastrašujuće kao i ta brza smrt koju sam priželjkivala - izjavila je Harper Li, u jednom od ne brojnih intervjua.

Nakon velikog i neočekivanog uspeha sa ovim delom, Harper Li je odlučila da se povuče iz javnosti.

Živela je u jednom staračkom domu u Monrovilu, koji je udaljen samo kilometar od kuće u kojoj je odrasla.

Predsedničkom medaljom slobode za svoj doprinos književnosti odlikovana je 2007, iste godine kada je doživela i moždani udar.

Roman “Idi i postavi stražara“ pojavio se u julu 2015, kao nastavak njenog prvog dela iako je zapravo bio inspiracija za kultni roman.

- Sredinom pedesetih završila sam roman „Idi i postavi stražara“ koji prati lik Skaut kao odrasle žene. Moj urednik je bio opčinjen njenim flešbekovima u detinjstvo i naterao me je da napišem roman iz ugla mlade Skaut. Pošto sam bila mlada autorka, uradila sam kako mi je rečeno. Nisam shvatila da je (originalna knjiga) preživela i bila sam veoma iznenađena i oduševljena kada ju je moja draga prijateljica i advokatica Tonja Karter otkrila. Posle mnogo razmišljanja i oklevanja pokazala sam je nekolicini ljudi. Bilo mi je veoma drago kada su rekli da je vredna objavljivanja. Ponosna sam i zapanjena što će biti objavljena posle svih ovih godina - reči su čuvene američke spisateljice.

Datum sahrane još nije objavljen.

Tekst preuzet sa Blic.rs

Podeli

Poslednje ažurirano petak, 19 februar 2016 20:55

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine