Korpa (0)

Vaša Korpa je trenutno prazna.

Valuta: 

Joomla gallery by joomlashine.com

lista 1


 logo.v      Dan kreativnih žena - Mirjana Bobić Mojsilović

Osmi mart, u narodu poznatiji kao DAN ŽENA trebalo bi, bar u Srbiji, da se preimenuje u DAN KREATIVNIH žena. Pošto žena u Srbiji, nikako ne odustaje od mnogobrojih društvenih i kulturoloških zahteva koji se pred nju postavljaju, čak je ni strašna ekonomska kriza neće sprečiti da drži korak sa vremenom - kao supruga, majka, domaćica, saradnica i družbenica.

Ono što se u svetu pomodno zove aerobik i fitnes – ovde ima pregršt različitih naziva, ali je efekat isti. Naša žena je na vreme shvatila da je našim mišićima svejedno da li dižemo tegove, ili peremo prozore, ili peglamo, tresemo tepihe ili sklanjamo krš koji su deca i muž ostavili po kući. Naša žena ne sedne nekoliko sati pošto se vratila sa posla, i to shvata kao savršeni aerobik.

I još je mudro shvatila da je licu svejedno da li stavljamo neku masku sa kolagenom i vitaminima, ili mutimo ostatak milerama od juče sa bananom i mažemo po licu i dekolteu, vitamini su vitamini. Naša kosa nema pojma da li se fenira kod kuće pred zamagljenim ogledalom u kupatilu ili u frizerskom salonu, kao što je poznato da ako stavimo jači karmin, ili malo više maskare na trepavice, niko neće ni primetiti da nosimo stare cipele.

Kao majka, odavno je shvatila da je nebo granica, jer ionako uglavnom sama vaspitava decu; često se ne libi da, ’očas posla, sama okreči sobu, promeni utičnicu, zameni bravu na podrumu, ili izgletuje neravan zid. Ako nije u stalnom radnom odnosu, što se ovde smatra teškom manom, onda mora da ume da potegne kad treba – da lepi pločice u kupatilu, pomera frižider i nauči da menja utičnice, napumpa gumu ili da po sluhu prepozna da li su se svećice na autu pokvasile ili je u pitanju anlaser, pošto sila Boga ne moli.

Uz to je maštovita kuvarica, pekarka, poslastičarka i roštiljdžija, a nikako se ne sme zanemariti i njena neverovatna sklonost da u slobodno vreme radi i neki dodatni posao koji će njenoj porodici obezbediti bolji život, u smislu pravljenja kolača za prodaju, ili ajvara. Ili, ako treba, može ona popodne, na nekoliko sati, da ode i pričuva neke stare ljude, a uveče može i da bejbisituje.

Brižna je ćerka svojim roditeljima, po potrebi je i šnajderka svojoj deci, a uglavnom im je drugar za učenje svih predmeta, uz sve to - ona je porodični taksista, jer skoro nikada ne pije. Mudri je finansijski stručnjak svome mužu, a kada njegova poslovna kola krenu nizbrdo, kod nje će uvek naći iznenadno utočište u vidu tajnog fonda.

Osim što je porodični diplomata koji veoma radi na bilateralnim odnosima između svoje i porodice svog muža, ona je i sjajan lekar za dušu, neka vrsta autentičnog psihoterapeuta, koja sa neverovatnom empatijom razume sve bubice svoje dece i sve očaje i neuspehe svoga muža.

Njena jedina mana je što nije shvatila da je ona mnogo moćna pojava, i da nije slučajno što je u srpskom jeziku, snaga – ženskog roda.

Uzmi taj karanfil koji su ti doneli, zažmuri, nasmeši se, i uživaj u sebi.

Tekst preuzet sa AllMe

Podeli

Najbolja ponuda!

Virtuemart Product Slideshow

isporuka

baner anglozine